Ετικέτες

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ο «λογιστής» περιγράφει την κτηνωδία του Άουσβιτς


Περιγραφές που σοκάρουν για το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτςακούστηκαν από το στόμα του 93χρονου «λογιστή», η δίκη του οποίου για συνέργεια σε 300.000 δολοφονίες ξεκίνησε τη Δευτέρα.
«Ζητώ συγχώρεση. Έχω μερίδιο της ηθικής ευθύνης», παραδέχθηκε ενώπιον των δικαστών στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας ο Όσκαρ Γκρόνινγκ, πρώην μέλος των SS, που στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία κατέγραφε τα περιουσιακά στοιχεία των κρατουμένων που έφταναν με τρένα.
Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα «μικροσκοπικό γρανάζι» της ναζιστικής μηχανής, δεν έκρυψε ποτέ τον ρόλο του και έχει καταδικάσει πολλές φορές δημόσια τα ναζιστικά εγκλήματα, επιτιθέμενος μάλιστα εναντίον των αρνητών του Ολοκαυτώματος.
Μέλος των SS, σε ηλικία 20 ετών, εργάστηκε στο Άουσβιτς από το 1942 έως το 1944.
«Ήταν ένα μωρό, το οποίο είχε μείνει πίσω μόνο του, αφότου το πλήθος είχε προχωρήσει μπροστά και έκλαιγε. Γύρισα να δω και βλέπω έναν συνάδελφό μου να πιάνει το παιδί από το πόδι και να το χτυπάει πάνω σε ένα φορτηγό ξανά και ξανά, μέχρι που σώπασε. Όταν το είδα αυτό, όλος ο κόσμος γκρεμίστηκε» ανέφερε.
Ο 93χρονος Γκρόνινγκ αναφέρθηκε και σε μια άλλη σοκαριστική εμπειρία που είχε.»Μια μέρα μας έστειλαν στο δάσος για να βρούμε φυλακισμένους που είχαν δραπετεύσει. Κάποιοι από αυτούς είχαν κρυφτεί σε έναν αχυρώνα. Είδα έναν συνάδελφό μου να πετάει ένα γκαζάκι στο κτήριο. Τους άκουσα να ουρλιάζουν. Ήταν όλοι τους νεκροί».Όπως δήλωσε, κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο Άουσβιτς αμέσως μετά την άφιξή του εκεί, καθώς σε όλους τους φρουρούς έδιναν έξτρα βότκα και σαρδέλες.
«Ένα απόγευμα που ήμασταν μεθυσμένοι, ένας φρουρός μου είπε ότι σε εκείνο το μέρος βρίσκονταν οι εχθροί του γερμανικού λαού» θυμάται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου