Ετικέτες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Η Ρωσία ενισχύει τις ναυτικές δυνατότητές της για γεωπολιτική ισχύ


Δυτικοί ειδικοί στα γεωπολιτικά θέματα έχουν πια τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την αναβάθμιση του Ναυτικού της ως εργαλείο για να ανακτήσει τη θέση της ως ναυτική δύναμη και την συνεπαγόμενη παγκόσμια ηγετική θέση. Στηρίζει την κλασσική γεωπολιτική λειτουργία πάνω στην προβολή ναυτικής ισχύος. Ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανακοίνωσε το 2014 ότι η απόκτηση δικαιωμάτων ελλιμενισμού σε ξένα λιμάνια εξυπηρετεί την πρόθεση της Ρωσίας για επέκταση της ναυτικής παρουσίας της στο εξωτερικό. Η Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα είναι παραδείγματα, όπως επίσης και η Κύπρος.
Ο Ειρηνικός και Ινδικός Ωκεανός φαίνονται ως τα πεδία όπου η Ρωσία δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη της αποτρεπτικής ικανότητάς της. Αυτό είναι και λογικό διότι εκεί δεν έχει τους περιορισμούς κίνησης όπως εντός της Μεσογείου (με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση χωρίς πολλές δυνατότητες ελλιμενισμού των πλοίων του Στόλου της) και το αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον παρέμβασης στην Ασία, προφανώς απαιτεί ρωσικές ενέργειες εξισορρόπησης. Η περιοχή αυτή έχει το πρόσθετο στοιχείο ότι τα συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας συμπίπτουν και η στρατιωτική προβολή και παρέμβασή τους μπορούν να συνδυαστούν, όπως δείχνουν και οι κοινές ασκήσεις εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Και οι δύο έχουν εδαφικές αμφισβητήσεις με την Ιαπωνία και βλέπουν την ισορροπία στην κορεατική χερσόνησο ως εγγύηση για σταθερότητα στην περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού σε πολυεθνικές ασκήσεις κατά της πειρατείας στις ακτές της βορειοανατολικής Αφρικής και η εντατικοποίηση των αποστολών στην Αρκτική. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια ο Στόλος του Ειρηνικού απέκτησε δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων τύπου Borei, αποβατικά σκάφη, κορβέτες πολλαπλών χρήσεων τύπου Steregushchy, επιθετικά υποβρύχια Yasen, ενώ εντός του 2015 τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Vladimir Monomakh και Alexander Nevskiy θα προστεθούν επίσης και μαζί τους θα προστεθεί το πυραυλικό δυναμικό τους από βαλλιστικούς πυραύλους. Ειδικά τα υποβρύχια Borei μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava οι οποίοι φέρονται να μπορούν να εξουδετερώνουν τις αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου