Ετικέτες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ξεγελάστε τον εργαζόμενο… αλά γερμανικά

 

Ορισμένοι χρεώνουν στους υπαλλήλους τα εργαλεία που χρειάζονται για την δουλειά τους, άλλοι τους «αποζημιώνουν» με… κουπόνια για solarium! Οι Γερμανοί εργοδότες έχουν βρει πολύ δημιουργικούς τρόπους για να αποφύγουν να καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους την ελάχιστη ωριαία αποζημίωση, των 8,5 ευρώ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μέρκελ και αφορά 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Η «ιστορική» για τα γερμανικά δεδομένα απόφαση ήταν προεκλογική δέσμευση και όρος των Σοσιαλδημοκρατών προς τη Μέρκελ το 2013, προκειμένου να δεχθούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή της. Το επιχείρημά τους ήταν ότι αυτή είναι η αναγκαία απάντηση για να αυξηθούν οι αποδοχές των κακοπληρωμένων μετά από μια δεκαετία στασιμότητας στις αυξήσεις.
Οι εργοδότες όμως έχουν άλλη άποψη: κακοπληρωμένοι ήταν οι χαμηλόμισθοι, κακοπληρωμένοι έπρεπε προφανώς να μείνουν. Ετσι όλο αυτό το διάστημα μετά την εφαρμογή του μέτρου έχει γίνει σαφές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς δεν εφαρμόζεται. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν ό,τι εισέπρατταν.


Τα συνδικάτα δέχονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα κάθε ημέρα από μέλη τους που καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους βρίσκουν απίθανους τρόπους για να παρακάμπτουν τον νόμο. Κατάργησαν, για παράδειγμα, την έξτρα αμοιβή της Κυριακής, τα επιδόματα αδείας ή εργασίας μετά τα μεσάνυχτα.
Οπως είπε στο Reuters ο επικεφαλής του συνδικάτου NGG (τρόφιμα και catering), Μπρούκχαρντ Ζίμπερτ, ορισμένοι έχουν καταργήσει τις υπερωρίες, άλλοι χρεώνουν τους υπαλλήλους τον καφέ ή τις στολές που πρέπει να φορούν στους χώρους εργασίας. Η υπουργός Εργασίας Αντρεα Νάχλς έχει παραδεχθεί ότι η εφαρμογή του νόμου αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά ακόμα δεν έχει πέσει στην αντίληψή της κάτι που να την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία! Για το αριστερό Die Linke το μέτρο είναι «πρόχειρο» και γεμάτο «τρύπες».
Οι εργαζόμενοι στα σφαγεία υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληρώνουν ένα «τέλος» έως και 100 ευρώ τον μήνα για να χρησιμοποιούν τα μαχαίρια που κόβουν το κρέας και οι αρτοποιοί πλέον πληρώνονται τη διαφορά με κουλούρια και ψωμί!
Αλλο παράδειγμα, με ονοματεπώνυμο: ο 66χρονος Γιούργκεν Σλουενς, πληρωνόταν 6.30 ευρώ την ώρα για την διανομή του Τύπου. Όταν άρχισε να ισχύει ο νέος νόμος έπρεπε να παίρνει 8.30 ευρώ. Το αφεντικό του όμως, για να ισοφαρίσει τη «ζημιά», του μείωσε τα έξτρα χρήματα που εδικαιούτο επειδή ξεκινούσε τη δουλειά στις 4 το πρωί κι απαίτησε να ολοκληρώνει την εργασία του στον μισό χρόνο. Ο Σλουενς έκανε γραπτώς παράπονα στον εργοδότη και η σύμβαση εργασίας του τερματίστηκε πάραυτα, χωρίς προειδοποίηση.
Οι εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ. Αλλά υπάρχουν και οι νομικές φίρμες για τα δύσκολα. Όπως είπε ο δικηγόρος Ουβε Σέγκελ από την Κολωνία, έχει αναλάβει να συμβουλεύει μικρές επιχειρήσεις πώς να ξεφεύγουν από τον νόμο… νόμιμα! Και κάνει χρυσές δουλειές.
http://www.efsyn.gr/arthro/pos-na-xegelate-ton-ergazomenoala-germanika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου