Ετικέτες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αρχή ή τέλος;

 

Το συννεφιασμένο πρωινό της 26ης Φεβρουαρίου του 1924 κανένας νούς δεν μπορούσε να συλλάβει πόσο αυτός ο αδύνατος, νευρικός βετεράνος λοχίας του 1ου παγκοσμίου πολέμου, θα επηρέαζε τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων, στέλνοντας τους περισσότερους απο αυτούς νωρίς στην τελευταία τους κατοικία.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου του Μονάχου, ο κατηγορούμενος για προδοσία Αδόλφος Χίτλερ θα αξιοποιούσε τη μοναδική αυτή ευκαιρία όπως κάθε πολιτικός της εποχής μας. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα ήταν γενναιόδωρη μαζί του και με τη συμβολή των δικαστών, όπως και του κοινού που συνέρρεε να παρακολουθήσει τη δίκη κατά εκατοντάδες στις 24 μέρες που θα ακολουθούσαν, ο Αδόλφος Χίτλερ είχε έτοιμο το σκηνικό της παράστασής του. Το πραξικόπημα που επιχείρησε μπορεί να είχε αποτύχει αλλά αυτά που θα κέρδιζε απο αυτή την τραγική πορσπάθεια κατάληψης της εξουσίας θα ήταν πολλαπλάσια.

hitler-landsberg
Οι εφημερίδες καθημερινά αναπαρήγαγαν λέξη λέξη τις αγορεύσεις του, προπαγανδίζοντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πληγωμένης απο τις βαριές οικονομικές κυρώσεις της ήττας στον 1ο Π.Π. Γερμανίας τον μέχρι εκείνη τη στιγμή σχετικά άγνωστο πολιτικό. Η δράση του περιοριζόταν σε παθιασμένες ομιλίες που έδινε σε μπυραρίες για την προδοσία των παλαιών πολιτικών και την ανάγκη της Γερμανίας να πάρει την εκδίκησή της.
Η έναρξη της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης που δρα με κοινοβουλευτικό μανδύα και ονομάζεται Χρυσή Αυγή, ορίστηκε για τις 20 Απριλίου 2015. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετειου Κακουργημάτων θα βρεθούν 69 συνολικά μέλη αυτής της οργάνωσης συμπεριλαμβανόμενης σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της προηγούμενης περιόδου. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πλήθος αδικημάτων όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοφορία, ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς, απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Ο χειρισμός αυτής της δίκης από όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν (μμε, μάρτυρες, συνηγόρους, αντιφασίστες ακτιβιστές), θα είναι κρίσιμος ακριβώς διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως πλατφόρμα προπαγάνδας για τα εγκληματικά στοιχεία που παραπέμπονται. Δυστυχώς (και) οι τελευταίες εκλογές, πέραν των διαφόρων περιστατικών βίας και ρατσιστικού μίσους που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας καθημερινά, έδειξαν οτι υπάρχουν ευήκοα ώτα για τα πιθανά λογύδρια μίσους και τις προσπάθειες μεταβολής της δίκης αυτής σε πολιτική.
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η δημιουργία μιας τέτοιας ευνοϊκής κατάστασης για τους ναζιστές είναι να αντιμετωπιστούν απο τη δικαιοσύνη χωρίς στρογγυλέματα και γκρίζες ζώνες ως αυτό που είναι. Εγκληματίες. Τα στοιχεία των δικογραφιών και τα βουλεύματα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα δείχνουν τη δημιουργία και διοίκηση ταγμάτων εφόδου απο τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, περιγράφουν τηλεφωνήματα μετά την σχεδιασμένη δολοφονία Φύσσα, σκιαγραφούν κύκλωμα εκβιαστών, καταγράφουν αδικαιολόγητες ποσότητες οπλισμού, στρατιωτικά γυμνάσια και πλήθος κινήτρων. Μέσα σε όλα αυτά δεν χωράει καμιά πολιτική εξήγηση ή θέση.
Αν θέλουμε αυτή η δίκη να σημάνει το τέλος και όχι την αρχή μιας νέας περιόδου φασισμού και ρατσιστικού μίσους στην χώρα που ζούμε, αν θέλουμε όσοι ασπάζονται ή βλέπουν συμπαθητικά αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες να χωθούν πίσω στις τρύπες τους, τότε αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία χρειάζεται να κινηθούμε.
Original author: ypoptomousi
____________________________________–

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου