Ετικέτες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μάικ Λαζαρίδης

 

Μάικ Λαζαρίδης
Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και αντιπρόεδρος της εταιρίας BlackBerry (πρώην Research In Motion), που κατασκευάζει τα ομώνυμα κινητά τηλέφωνα
Ο Μιχάλης “Μάικ” Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1961 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες γονείς, ποντιακής και χιώτικης καταγωγής. Σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε οικογενειακώς στον Καναδά και εγκαταστάθηκε στο Γουίντσορ του Οντάριο. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σε τοπικά σχολεία, γράφτηκε το 1979 στο τμήμα ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του Γουότερλου, με ειδίκευση στην επιστήμη των υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε ένα διαγωνισμό της General Motors για την κατασκευή ενός υπολογιστικού συστήματος και δύο μήνες προτού λάβει το πτυχίο του αποφασίζει να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο σχέδιο αυτό που θα του απόφερε 600.000 δολάρια.

Με τα χρήματα που κέρδισε από την GM, αποφάσισε να ριχτεί στο επιχειρηματικό στίβο. Το 1984 ίδρυσε στο Γουότερλου την εταιρεία Research In Motion (από τα αρχικά των λέξεων Poetry in Motion) μαζί με τον Μάικ Μπάρνστιν και τον Ντάγκλας Φρέγκιν. Μία κρατική ενίσχυση κι ένα δάνειο από την οικογένεια Λαζαρίδη βοήθησαν στη ρευστότητα της νεοσύστατης εταιρείας. Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της RIM ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του γραμμωτού κώδικα (barcode) για φιλμ.
Τα πρώτα κέρδη της η εταιρεία του Λαζαρίδη τα επένδυσε στην έρευνα της ασύρματη μετάδοσης δεδομένων, που οδήγησε το 1999 στη δημιουργία του πρωτοποριακού για την εποχή του κινητού τηλεφώνου BlackBerry. H μεγάλη επιτυχία του Blackberry, ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ, απογείωσε τα κέρδη της RIM και κατέστησε τον Λαζαρίδη έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Όμως, η εμφάνιση του iPhone της Apple και της πλατφόρμας Android της Google, καθώς και η μη έγκαιρη απάντηση της Blackberry στους ανταγωνιστές της, προκάλεσαν τη δραματική συρρίκνωση των κερδών της και την έναρξη διαδικασίας αναδιάρθρωσης της RIM, που μετονομάστηκε σε Blackberry. Τον Ιανουάριο του 2012 ο Λαζαρίδης παρέδωσε τα ηνία και ανέλαβε αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Παθιασμένος με τη βασική έρευνα, ο Λαζαρίδης ίδρυσε το 2000 το Περιμετρικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής (Perimeter Institute for Theoretical Physics) στο Γουότερλου και το προίκισε με 122 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε το Ινστιτούτο για την Κβαντική Υπολογιστική (Institute for Quantum Computing) και το ενέταξε στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, από το οποίο δεν αποφοίτησε ποτέ, προτιμώντας την επιχειρηματική δράση. Πάντως, το 1999 το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα και το 2003 του πρόσφερε τη θέση του προέδρου.
Με εκτιμώμενη περιουσία στα 800 εκατομμύρια δολάρια (2011), ο Μάικ Λαζαρίδης κατατάχτηκε από το περιοδικό Forbes στη 17η θέση των πιο πλούσιων Καναδών και στην 651η θέση παγκοσμίως. Είναι παντρεμένος με την Οφηλία Λαζαρίδη κι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/800#ixzz3UL1eWFbm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου