«Δαρείος και Σκύθες» του Παντελή Καρύκα
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφεα – hellasforce.com
Ο βασιλιάς Δαρείος ο Μέγας, συνεχίζοντας την επεκτατική πολιτική των προκατόχων του και με τη λογική εξασφάλισης σταθερού επί ευρωπαϊκού εδάφους προγεφυρώματος, απεφάσισε να επιτεθεί στους Σκύθες. Τα διάφορα σκυθικά φύλα κατοικούσαν τότε στις παρυφές της Περσικής Αυτοκρατορίας από τις εκβολές του Προύθου, στη σημερινή Ρουμανία και Μολδαβία, έως και το σημερινό Αφγανιστάν.

Ο Δαρείος είχε συνυπολογίσει και άλλους παράγοντες στην επικείμενη εκστρατεία. Περνώντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη, υπολόγιζε να υποτάξει τα ελληνικά κράτη της Μακεδονίας και Θράκης, εξασφαλίζοντας εκεί μια σταθερή βάση για περαιτέρω επιχειρήσεις.
Προφανής στόχος του δεν ήταν άλλος από την υποταγή ολόκληρης της Ελλάδας, εφόσον μόνο οι Έλληνες είχαν απομείνει ελεύθεροι από όλα τα γειτονικά με τους Πέρσες έθνη. Ο Πέρσης μονάρχης υπολόγιζε να κατακτήσει επίσης και τις πλούσιες ελληνικές πόλεις των παραλίων του Ευξείνου Πόντου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο , ο Δαρείος φιλοδοξούσε να κυριεύσει όλες τις χώρες από το Βυζάντιο έως και την λίμνη Αράλη ! Το εξωπραγματικό αυτό σχέδιο, ακόμη και εάν ίσχυε, ήταν φυσικά αδύνατο να υλοποιηθεί, εάν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ο χρόνος, το ανύπαρκτο οδικό δίκτυο κ.α.
Παρ όλα ταύτα , κατά τον Ηρόδοτο , στις αρχές της άνοιξης του 513 π.Χ. , μια περσική στρατιά δυνάμεως 100.000 ανδρών διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου, μέσω της πλωτής γέφυρας που είχε κατασκευάσει ο Έλληνας Μανδροκλής. Παράλληλα, 600 πολεμικά σκάφη έπλευσαν εντός του Ευξείνου Πόντου παρακολουθώντας από θαλάσσης τις κινήσεις του στρατού. Κάτω από το βάρος της τεράστιας περσικής δυνάμεως όλες οι πόλεις και οι λαοί υποτάχθηκαν και ο Δαρείος έφτασε χωρίς να συναντήσει αντίσταση έως τον ποταμό Ίστρο (Δούναβης).
Μόνο όταν η στρατιά του διέσχισε τον ποταμό, με τη συνδρομή Ιωνικών πλοίων, αντιμετώπισε για πρώτη φορά αντίσταση από το θρακικό φύλο των Γετών.
Σύντομα όμως οι αδούλωτοι Γέτες κατατροπώθηκαν από τους χιλιάδες αντιπάλους τους. Ακολούθως , οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτε για τη συνέχεια της εκστρατείας.
Ο Ηρόδοτος μόνο αναφέρει ότι οι Πέρσες έφτασαν μέχρι τον ποταμό Όαρο, τον οποίο κάποιοι ταυτίζουν με τον σημερινό Βόλγα. Κατά πάσα πιθανότητα οι Πέρσες πάντως δεν έφτασαν τόσο μακριά. Επειδή ταλαιπωρούνταν συνεχώς από τις επιθέσεις των ταχύτατων Σκυθών ιπποτοξοτών και επειδή βάδιζαν σε μια εντελώς άγνωστη χώρα με ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, οι Πέρσες πρέπει να πλήρωσαν πολύ ακριβά τις όποιες προόδους τους.
Τελικώς , ενώπιον του αδιεξόδου ο Δαρείος διέταξε την εγκατάλειψη της εκστρατείας και την επιστροφή μέσω της ιδίας οδού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι οι Πέρσες ούτε κατά διάνοια δεν είχαν φθάσει στον Βόλγα. Γιατί απλούστατα εάν είχαν φθάσει θα μπορούσαν να υποχωρήσουν βαδίζοντας κατά μήκος της ανατολικής όχθης της Κασπίας και να βρεθούν ταχύτατα στην περσική γη.