Ετικέτες

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Οι χώρες της Καραϊβικής καλούν τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο στην Αβάνα




Οι ηγέτες των χωρών της Καραϊβικής, οι οποίοι συνεδρίασαν στην Αβάνα στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής, κάλεσαν την Κυριακή, τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβάλλουν εδώ και 54 χρόνια στην Κούβα, χαρακτηρίζοντάς το "παράλογο".

Η σύνοδος κορυφής, στην οποία συμμετείχαν τα δεκαπέντε κράτη της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) και η Κούβα, είχε στόχο να εντείνει τη συνεργασία στους κόλπους της Caricom καθώς και ανάμεσα σ' αυτή την περιφερειακή οργάνωση και την Κούβα.

"Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Κούβα σε ό,τι αφορά το εμπάργκο των ΗΠΑ έναντι της χώρας αυτής", δήλωσε ο πρόεδρος της Caricom Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, στη διάρκεια μιας τελετής υποδοχής στο αεροδρόμιο της Αβάνας. "Καλώ τον πρόεδρο (Μπαράκ) Ομπάμα να άρει αμέσως αυτό το παράλογο εμπάργκο", τόνισε.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, όπως και η πρόσκληση της Κούβας στη Σύνοδο Κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στον Παναμά, αντανακλούν "την πλήρη ολοκλήρωση της Κούβας στο δυτικό ημισφαίριο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Ουίνστον Ντουκέραν.

Οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Το 1962 η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικό εμπάργκο στο νησί, μοναδική χώρα της Αμερικής που έχει κομμουνιστικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου