Ετικέτες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΚΟΥΛΟΥΘΑ ΤΗΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)



Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ένοπλος που εξαπέλυσε την επίθεση στο Μνημείο των Πεσόντων και το Κοινοβούλιο του Καναδά συνδέεται με εξτρεμιστές από τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.



Μιλώντας στο BBC, ο Τζον Μπάιρντ είπε ότι ο 32χρονος δράστης, Μάικλ Ζεάφ Μπιμπόου, ήταν σίγουρα «ριζοσπαστικοποιημένος», αλλά το όνομά του δεν βρισκόταν σε λίστα με άτομα υψηλού κινδύνου. 

Ο καναδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αριθμό των Καναδών που είναι ριζοσπαστικοποιημένοι και πολεμούν στη Συρία ή το Ιράκ. «Ωστόσο» τόνισε «δεν έχουμε καθόλου στοιχεία που να συνδέουν αυτά τα δύο σε αυτό το στάδιο».

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ περισσότεροι από 100 Καναδοί έχουν πάει να κηρύξουν τζιχάντ στη Μέση Ανατολή και αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία» πρόσθεσε ο Μπάιρντ.

Ο ίδιος είπε ότι ο δράστης θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι τελικά έκανε.

«Για αρκετά λεπτά επικρατούσε απόλυτος τρόμος, απόλυτος τρόμος. Δεν γνωρίζαμε εάν θα κλοτσούσε την πόρτα, εάν υπήρχε ένας ή μια ομάδα ανθρώπων» τόνισε.

Ο 32χρονος σκότωσε έναν στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων πριν δεχθεί τα πυρά του φρούραρχου της Βουλής και πέσει νεκρός.

Ο στρατιώτης που δολοφονήθηκε δεν έφερε όπλο και δέχθηκε τα πυρά από πίσω.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την επίθεση του άνδρα στο Κοινοβούλιο. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ κρύφτηκε σε ένα ντουλάπι στο Κοινοβούλιο για περίπου 15 λεπτά στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ βουλευτές ακόνιζαν κοντάρια σημαίας για να τα χρησιμοποιήσουν ως δόρατα ενάντια στον ένοπλο.
Ο Ντάνιελ Λανγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Γερουσίας, είπε στο BBC: «Ήταν μια δοκιμασία που δεν θα ήθελα να υποστεί κανένας. Υπήρχε απλά ένας τοίχος που χώριζε το σημείο που βρισκόμασταν εμείς και το σημείο που βρίσκονταν αυτοί».

Το περιστατικό «δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε και την πραγματικότητα ότι η ζωή έχει αλλάξει δραματικά» τόνισε.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας. 

Όπως εξήγησε ο Χάρπερ, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες στις μυστικές υπηρεσίες του Καναδά.



Ποιος είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό.



Ο δράστης των αιματηρών επιθέσεων στην Οτάβα, που στοίχισαν τη ζωή σε έναν νεαρό στρατιώτη, ονομάζεται Μάικλ Ζεάφ-Μπιμπόου και είναι καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για αυτόν μιλούν για ένα άτομο ψυχικά διαταραγμένο που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.Γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1982 ως Μάικλ Τζόζεφ Χολ και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Καναδά είχε εργαστεί κατά περιόδους ως ανθρακωρύχος και εργάτης.
Δεν είναι σαφές πότε και γιατί άλλαξε το όνομά του σε Ζεάφ Μπιμπόου και ασπάστηκε το Ισλάμ.

Ο πατέρας του είναι επιχειρηματίας στο Κεμπέκ και η μητέρα του εργάζεται στο Συμβούλιο Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά, σύμφωνα με την εφημερίδα Globe and Mail. Οι γονείς του έχουν χωρίσει εδώ και 15 χρόνια.

«Η μητέρα του ήταν υπερπροστατευτική και πολύ παρεμβατική. Στην πραγματικότητα και οι δύο του γονείς είναι έτσι» δήλωσε πρώην γείτονάς του στο CNN.

Και πρόσθεσε: «Το παιδί φαίνεται ότι είχε πολύ καλή ανατροφή, είχε καλές βάσεις στο σπίτι».

Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο 32χρονος δράστης των ένοπλων επιθέσεων είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών στο Κεμπέκ το 2004, είχε ομολογήσει την ενοχή του και είχε καταδικαστεί σε 60 ημέρες φυλάκιση.

Το 2011 κατηγορήθηκε για ληστεία και για εκτόξευση απειλών στο Βανκούβερ. Τελικά κρίθηκε ένοχος μόνο για τη δεύτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με φίλο του, ο 32χρονος παρουσίαζε ασταθή συμπεριφορά και συχνά μιλούσε για πνεύματα και υπερφυσικές δυνάμεις. «Νομίζω ότι πρέπει να ήταν ψυχικά άρρωστος» είπε.

Ο Ζεάφ-Μπιμπόου είχε πει ότι ήθελε να πάει στη Μέση Ανατολή για να σπουδάσει. Ο φίλος του τότε τον ρώτησε εάν η επιθυμία του ήταν όντως οι σπουδές και όχι κάτι άλλο. Οι καναδικές αρχές εκτιμούν ότι ο 32χρονος είχε άλλα κίνητρα και γι' αυτό του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές, ενώ εκτιμάται από αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν είχε συνδεθεί με εξτρεμιστές στις ΗΠΑ και ότι έδρασε μόνος του.
Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με το Associated Press, η Σούζαν Μπιμπόου, μητέρα του Μάικλ Ζεάφ-Μπιμπόου, είπε ότι δεν γνωρίζει τι να πει στα θύματα της επίθεσης.

«Μπορείς ποτέ να εξηγήσεις κάτι σαν αυτό;» αναρωτήθηκε. «Λυπόμαστε» πρόσθεσε


Πηγή: ΑΠΕ, IN.GR

============================================






Μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση ενός ενόπλου ισλαμιστή στο κέντρο της Οτάβας,ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών όσον αφορά την παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.


Οι υπηρεσίες ασφαλείας "χρειάζεται να ενισχυθούν πολύ και σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε (του κοινοβουλίου) ότι θα επισπευσθούν τα μέτρα που είναι ήδη υπό εξέταση", είπε ο Χάρπερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο πρωθυπουργός, όλα τα μέλη της κυβέρνησής του και σύσσωμοι οι βουλευτές τίμησαν τον Κέβιν Βίκερς, τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου που την Τετάρτη σκότωσε τον ένοπλο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό. Ο φρούραρχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Άντριου Σιρ απήγγειλε κατόπιν μια προσευχή και όλοι οι βουλευτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στρατιώτη που σκοτώθηκε από τον Μπιμπό.

Ο Χάρπερ, στη σύντομη ομιλία του, υπενθύμισε ότι ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας. "Ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο (...). Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η τρομοκρατία είναι ανάμεσά μας εδώ και κάποιο διάστημα και, μερικές φορές, επικίνδυνα κοντά μας", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έσφιξε επί μακρόν το χέρι του προέδρου του Σώματος και κατόπιν αγκάλιασε τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό και τον Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD. Ο τελευταίος χαρακτήρισε "ήρωα" τον Κέβιν Βίκερς και χαιρέτισε το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνοντας ότι "όλοι μας γίναμε μάρτυρες ηρωικών πράξεων" την Τετάρτη.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου