Ετικέτες

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Λαβρόφ: Δε μας εκπλήσσει η Αυστραλία που «αποκλείει» τη Ρωσία από την Σύνοδο Κορυφής των G20



Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί η κίνηση της Αυστραλίας να προσπαθήσει να αποκλείσει τη Ρωσία από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των G20, δήλωσε σήμερα ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ θα «χρησιμοποιήσει» την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, προκειμένου να πείσει τους εταίρους να αποκλειστεί, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η συμμετοχή της Ρωσίας από τη Σύνοδο Κορυφής των G20, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στην πόλη Μπρισμπέιν. Ο Λαβρόφ είπε πως, αν και δεν έχει δει καμία συγκεκριμένη δήλωση του αυστραλού ομολόγου του για τα σχέδια αποκλεισμού της Μόσχας, εντούτοις δεν προκαλεί έκπληξη η επικείμενη προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην προσκληθεί ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στους G20. «Απλώς θα συμβούλευα τους εταίρους να μην ξεχνούν τις βασικές αρχές λειτουργίας των G20. Η Αυστραλία δεν είναι εκείνη που συγκαλεί τη Σύνοδο Κορυφής, είναι απλά εκείνη που τη φιλοξενεί. Το δικαίωμα φιλοξενίας έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στα μέλη του G20» σχολίασε ο Λαβρόφ, τονίζοντας πως η κατάσταση στην διεθνή οικονομία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική, ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό τη δεδομένη στιγμή οι 20 ισχυροί του πλανήτη να λειτουργήσουν ενωτικά και συντονισμένα ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

«Εάν οι αυστραλοί εταίροι μας σχεδιάζουν να συζητήσουν θέματα της G20 στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αυτό είναι ενδεικτικό για την ικανότητά τους να αντιδρούν κατάλληλα απέναντι σε διεθνή προβλήματα. Ισως γνωρίζουν πως δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν παραγωγικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο των G20 για οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα, και προσπαθούν αν αποσπάσουν την προσοχή δημιουργώντας πολιτικό σκάνδαλο. Αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό για την στάση τους και τις ικανότητές τους» είπε ο Λαβρόφ.

Με την επισήμανση της ύπαρξης πολλών υπεύθυνων πολιτικών στην Δύση που επιμένουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, συνέχισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαροί και υπεύθυνοι πολιτικοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που αντιτίθενται στις διπλωματικές προκλήσεις και συνειδητοποιούν την ανεύθυνη και χωρίς νόημα κλιμάκωση των συγκρούσεων, την ώρα που οι αυτονομιστές της στη νοτιοανατολική Ουκρανία καλούν σε συνθηκολόγηση. Αντιλαμβάνονται την άμεση ανάγκη για την διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου με μοναδικό στόχο την εξεύρεση λύσης συμβιβασμού και Μόσχα ελπίζει πως αυτές οι φωνές τελικά θα επικρατήσουν».

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου