Ετικέτες

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ποιοι είναι οι Γεζίντι που κινδυνεύουν με αφανισμό από τους τζιχαντιστές του Ιράκ -Μία κοινότητα υπό διωγμό [εικόνες]


Ποιοι είναι οι Γεζίντι που κινδυνεύουν με αφανισμό από τους τζιχαντιστές του Ιρά
Τα τελευταία 24ωρα ο πλανήτης μαθαίνει για τους Γεζίντι. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε ξεχασμένες κοινότητες μόνο τις στιγμές της μεγαλύτερης φρίκης. Οπως αυτές που ζουν οι χιλιάδες Γεζίντι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ιράκ, που είναι αποφασισμένοι να τους αφανίσουν αν δεν αλλαξοπιστήσουν.
Γυναίκες και παιδιά κατέφυγαν στα βουνά για να γλιτώσουν, έμειναν εκεί αποκλεισμένοι- χωρίς και τρόφιμα και νερό- την ώρα που γίνονταν καταγγελίες για σφαγή τουλάχιστον 500 Γεζίντι από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τα οποία δεν δίστασαν να θάψουν ζωντανά τα θύματά τους που δεν τα σφαγίασαν.
Εξαιτίας της κατάστασης, οι ΗΠΑ έστειλαν αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ρίχνοντας προμήθειες στους αποκλεισμένους Γεζίντι που ζούσαν με τον τρόμο ότι θα αφανιστούν από τα όπλα εκείνων που οραματίζονται να δημιουργήσουν Χαλιφάτο. Από τη στιγμή που κατέλαβε τη Μοσούλη, η οργάνωση Ισλαμικό κράτος απειλεί να σκοτώσει όσους δεν είναι μουσουλμάνοι, καταστρέφουν ναούς άλλων θρησκειών και σφαγιάζουν όσους θεωρούν προδότες.
Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της Washington Post, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας- μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα- είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση.
Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία. Ο τάφος του βρίσκεται στην πόλη Λαλίς και είναι τόπος προσκυνήματος για τους Γεζίντι. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους.
Αν και έχουν σχέσεις με το Ισλάμ, η πίστη τους διαχωρίζεται αισθητά. Ακολουθούν προ-ισλαμικές και περσικές παραδόσεις, πιστεύουν σε μία μορφή μετενσάρκωσης και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα με κάστες. Εχουν «δανειστεί» στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό, που κυριαρχούσε στην περιοχή όπου τώρα αποτελεί εδάφη του Ιράν πριν από την έλευση του Ισλάμ και από τον Μιθραϊσμό- μία μονοθεϊστική θρησκεία που ήταν δημοφιλής τους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους στρατιώτες.
Συνηθίζουν να ανάβουν κεριά στις τελετές τους, ως σύμβολο του θριάμβου του φωτός έναντι του σκότους, πιστεύουν σε ένα Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ενας από αυτούς, ο Malak Tawous, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ. Εχει τη μορφή παγωνιού, δεν θεωρείται ούτε καλός ούτε κακός από τους Γιεζίντι, αλλά οι Μοσουλμάνοι τον γνωρίζουν ως «Σατανά». Το Ισλαμικό κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή των Γεζίντι λέγοντας ότι είναι «προσκυνητές του διαβόλου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο τώρα. Ενα μέλος των Γεζίντι, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της στο κοινοβούλιο του Ιράκ αναφέρθηκε στις 72 σφαγές που έχει υποστεί ο λαός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου