Ετικέτες

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάιντερ Αλ Αμπάντι

Από τον πρόεδρο της χώρας
EPA/ALI ABBAS
Ο Χάιντερ Αλ Αμπάντι κατείχει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής (φωτογραφία αρχείου).
Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο στέλεχος του σιιτικού συναπισμού «Κράτος Δικαίου» Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Ο συνασπισμός είναι ο μεγαλύτερος στην ιρακινή Βουλή και από αυτόν προέρχεται και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι Αλ Μαλίκι.
Ο κ. Αμπάντι κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσει ο κ. Μαλίκι, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί από την αξίωσή του για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία.
Τις τελευταίες ημέρες, είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη και το Ιράν, βασικός υποστηρικτής του κ. Μαλίκι, αναζητούσε εναλλακτική λύση για την αντικατάστασή του, με τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου σιίτη θρησκευτικού ηγέτη του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Αλ Χουσεϊνί Αλ Σιστανί.
Οι επικριτές του κ. Μαλίκι τον έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει για πολιτική διακρίσεων κατά της σουνιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας, η οποία συνέτεινε ώστε η τελευταία να μην αντιδράσει στην προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους στο βορρά της χώρας.
«Να ενωθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα»
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε, από την πλευρά του, τους Ιρακινούς να ενωθούν ενάντια στην «βάρβαρη εκστρατεία» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η οποία έχει σημάνει συναγερμό τόσο εντός της αραβικής χώρας όσο και διεθνώς.
«Πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε για να σταθούμε ενάντια στην τρομοκρατική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα εντός Ιράκ και να σταματήσουμε όλες αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες», τόνισε σε σχόλιά του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Αμπάντι, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, όπου και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Αντιδρούν συνεργάτες και υποστηρικτές του Μαλίκι
Μέλος της πολιτικού μπλοκ του Νούρι Αλ Μαλίκι, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν θα μείνουν σιωπηλοί» όσοι αντιτίθενται στον διορισμό άλλου στελέχους της παράταξης και όχι του κ. Μαλίκι στην ηγεσία της κυβέρνησης.
«Ο διορισμός είναι παράνομος και παραβιάζει το σύνταγμα. Θα καταφύγουμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να ακυρώσουμε αυτόν τον διορισμό», ανέφερε ο Χουσεϊν Αλ Μαλίκι, γαμπρός του απερχόμενου Ιρακινού πρωθυπουργού, στο πρακτορείο Reuters.

infognomonpolitics@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου