Ετικέτες

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Υποτίμηση ή παραπληροφόρηση;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Πούτιν προκαλεί τη Δύση με εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων». Ο χθεσινός τίτλος της «Wall Street Journal» θέτει ξανά το ερώτημα αν στις ΗΠΑ υποτιμούν τον Πούτιν και τη Ρωσία ή αν πρόκειται για στοχευμένη παραπληροφόρηση με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις στην εν εξελίξει παλινδρόμηση στον Ψυχρό Πόλεμο.
Οταν ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις σε μία μεγάλη δύναμη, η απάντηση με αντίποινα είναι αυτονόητος αυτοματισμός. Οταν η αντίδραση στα αντίποινα είναι του τύπου η Μόσχα επιδεινώνει την απομόνωσή της, τότε συνειδητά ή ασυνείδητα διοχετεύεται η ψευδής εικόνα ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως το Ιράν πριν από έναν χρόνο.

Το 1988 όταν οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ άρχισαν να δημιουργούν τις πρώτες αντιπαραθέσεις, ο «Economist» σε ανάλυσή του χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ενωση Ανω Βόλτα με πυρηνικούς πυραύλους.

Σήμερα την ακραία υποτίμηση της Ρωσίας την υιοθετεί και ο Ομπάμα συνειδητά στη λογική ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Ψυχρού Πολέμου, γιατί πολύ απλά η Μόσχα δεν μπορεί να διεξαγάγει Ψυχρό Πόλεμο! Ή με άλλα λόγια η Ρωσία είναι μία μεγάλη BNP-Paribas, που αφού αγανάκτησε για το εξοντωτικό πρόστιμο που της επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές, τελικά το πλήρωσε για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν μετράει. Οι μετανάστες δεν τρέχουν στη Μόσχα για να βρουν την τύχη τους. Το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία για τον ανδρικό πληθυσμό είναι 60 χρόνια... Ο πληθυσμός της συρρικνώνεται. Και έτσι πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα στις περιφερειακές προκλήσεις που θέτει η Ρωσία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση μέχρι του σημείου που τα πυρηνικά όπλα επιστρέφουν ως επιχείρημα στην εξωτερική πολιτική».

Το παραπάνω απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ομπάμα στον «Economist» φανερώνει μία αίσθηση υπεροχής, μία σχετική άγνοια κινδύνου αλλά και το όριο της αμερικανικής αλαζονείας: ό,τι είναι να γίνει στην Ουκρανία να γίνει γρήγορα πριν η Μόσχα αναγκαστεί να κάνει πολιτική χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου, τραβώντας κόκκινες γραμμές στην πρώην ΕΣΣΔ για να αποτρέψει επανεκδόεσεις της πλατείας Μαϊντάν σε Ευρώπη, Καύκασο και Κεντρική Ασία. Τα αντίποινα του Πούτιν είναι σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα παρακολουθήσει ως θεατής την ισοπέδωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Ποροσένκο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου