Ετικέτες

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Το 1% που κρύβει πολλά




Δύο έρευνες δείχνουν ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν δισεκατομμύρια που δεν φαίνονται. Τα έχουν «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους και όχι μόνο.
Του Μπάμπη Μιχάλη
 Πολύ πιο πλού- σιο απ’ ό,τι νομίζουμε εί- ναι το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών στον πλανήτη και το γεγονός αυτό στερεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις, ενώ στρεβλώνει την εικόνα που υπάρχει για την παγκόσμια ανισότητα.

Δύο διαφορετικές έρευνες, που πραγματοποίησαν πρόσφατα ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Phillip Vermeulen, και ο συνάδελφος του στο London School of Economics, Gabriel Zuchman, έδειξαν ότι ένα σημαντικό μέρος του πλούτου των πολύ πλουσίων δεν φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, κυρίως επειδή αποκρύπτεται στους φορολογικούς παραδείσους. «Η γνώση μας για την κατανομή του πλούτου δεν είναι τέλεια, οι εκτιμήσεις ερευνών πλούτου είναι πολύ πιθανό να υποτιμούν τον πλούτο της κορυφής», τονίζει ο Vermuelen, υπογραμμίζοντας ότι τα πιο πλούσια νοικοκυριά έχουν χαμηλότερο δείκτη ανταπόκρισης σε έρευνες που μετρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
H αποτίμηση του πλούτου των πολύ πλουσίων είναι πιο δύσκολη, όχι μονό επειδή ένα μεγάλο τμήμα αυτής κρύβεται σε offshore λογαριασμούς, αλλά και επειδή «παρκάρεται» σε ιδρύματα ή εταιρείες συμμετοχών.

44_grafima
Ο ειλικρινής κροίσος

«Οσο πιο πολλά χρήματα έχεις τόσο πιο εύκολο είναι να τα κρύψεις και να φοροαποφύγεις», εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Bloomberg o δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Seventh Generation, Jeffrey Hollender, μέλος της ομάδας του «1%».

Στις αναλύσεις τους, οι δύο παραπάνω οικονομολόγοι συνεκτίμησαν τόσο τις αποτιμήσεις για τα κρυμμένα δισεκατομμύρια στους φορολογικούς παραδείσους όσο και τα δεδομένα από τις λίστες δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Οι νέες εκτιμήσεις που εξήγαγαν ήταν εντυπωσιακά διαφορετικές από όσες υπήρχαν νωρίτερα. Το πλουσιότερο 0,1% των Αμερικανών -με περιουσία τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων- είχε στην κατοχή του το 23,5% του πλούτου των ΗΠΑ το 2012 έναντι του 21,5% που έδειχναν οι προηγούμενες έρευνες. Ομοίως το πλουσιότερο 1% είχε στην ιδιοκτησία το 35%-37% του πλούτου της χώρας, αντί για το 34% που έδειχνε σχετική έρευνα της Fed.

«Χειρότεροι» οι Ευρωπαίοι

Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι διαφορές στις αποτιμήσεις του πλούτου των Ευρωπαίων σούπερ πλουσίων, οι οποίοι διατηρούν περίπου το 10% του πλούτου τους σε offshore λογαριασμούς -έναντι 4% των Αμερικανών.

Η έρευνα του Vermuelen διαπίστωσε ότι στην Αυστρία, για παράδειγμα, το πλουσιότερο 1% κατείχε πέρυσι το 36% του πλούτου της χώρας, 13% περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν άλλες σχετικές έρευνες. Στη Γερμανία κατείχε αντίστοιχα το 33% από το 24% του πλούτου της χώρας. Η ανεπαρκής εικόνα για τον πραγματικό πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συμβάλλει στη χαμηλότερη φορολόγησή τους. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, ο χρηματοοικονομικός πλούτος που διατηρείται σε offshore παραδείσους στερεί από την αμερικανική κυβέρνηση ετήσια έσοδα 36 δισ. δολαρίων. Η Ευρώπη χάνει ακόμη περισσότερα, περίπου 75 δισ. δολάρια. «Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη φορολογική πολιτική. Αν οι ανισότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που νομίζαμε, τότε η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων θα έπρεπε να αυξηθεί ή να χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία, όπως ο φόρος περιουσίας», τονίζει ο Zuchman.
πηγή:http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου