Ετικέτες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Προφυλακιστέος ο Ηλίας Κασιδιάρης - Το σκεπτικό της απόφασης


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης κατά την άφιξή του στο Εφετείο Αθηνών.
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την απολογία του για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεντρωμένοι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια φώναζαν «αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασιδιάρης απολογήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για τη βασική κατηγορία της δικογραφίας που αφορά το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και αφέθηκε ελεύθερος με όρους.
Το πρώτο σχόλιο για την προφυλάκιση έκανε στη Βουλή ο Βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Αρβανίτης. Αφού ενημέρωσε το πρώτο θερινό τμήμα για την απόφαση, είπε ότι «η κυβέρνηση θα χαρεί» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το φρικτό μεγαλείο μας».
Ο Προεδρεύων Γιάννης Δραγσαάκης επεσήμανε ότι δεν μπορούν να σχολιαστούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες άλλωστε η Βουλή δεν γνωρίζει, καθώς δεν έχει επίσημη ενημέρωση.

Αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για διακεκριμένη οπλοκατοχή
Της Γιάννας Παπαδάκου
Στη φυλακή οδηγείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση. Ο Ηλίας Κασιδιάρης κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Στο σκεπτικό του εντάλματος προφυλάκισής του, το οποίο είναι 24 σελίδες, ο κ. Κασιδιάρης χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος να τελέσει και νέες εγκληματικές πράξεις λόγω του χαρακτήρα του.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των βίαιων εκρήξεών του καταγράφονται το τηλεοπτικό επεισόδιο με το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, αλλά και το επεισόδιο στην Κρήτη όταν απευθυνόμενος σε επικεφαλής αστυνομικών αρχών είπε χαρακτηριστικά΄α ότι «θα υπάρξουν και νεκροί».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης καταγράφονται επίσης τα ντοκουμέντα της δικογραφίας όπου απεικονίζεται να πυροβολεί με όπλα, αλλά και να εκπαιδεύει άλλα μέλη της Χ.Α. Οι δικαστές αναφέρονται επίσης, στη στρατιωτική οργάνωση τη Χ.Α, την ιεραρχία, την λεκτική βία που χρησιμοποιούσαν με σκοπό την επιβολή με την βία της ιδεολογίας του και σε τρίτους, αλλά και σε βίαια επεισόδια όπου ήταν πρωταγωνιστής.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης άκουσε εμβρόντητος από τις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα να του ανακοινώνεται η προσωρινή του κράτηση, έκανε μια μικρή παύση και εγκατέλειψε το γραφείο των ανακριτριών στον 7ο όροφο του Εφετείου Αθηνών.

Λίγο μετά τις 3.30 περίπου 50 άτομα συγκεντρωμένα έξω από το Εφετεία φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ηλ. Κασιδιάρη, κυρίως το «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έφτασε στο Εφετείο λίγο πριν από τις 10 το πρωί και, σε αντίθεση με τις άλλες φορές, έκανε αμέσως δηλώσεις στους δημοσιογράφους γιατί, όπως είπε, δεν ξέρει «τι θα γίνει μετά», αντιμετωπίζοντας δηλαδή την πιθανότητα αμέσως μετά την συμπληρωματική απολογία του να κριθεί προφυλακιστέος.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης προσήλθε δίχως να συνοδεύεται από τον δικηγόρο του κ. Παύλο Σαράκη.

Στις δηλώσεις του ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε επίσης πως η συμπληρωματική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά δύο καραμπίνες, τις οποίες κατείχε νόμιμα. Ο βουλευτής επέδειξε τις άδειες κατοχής των δύο όπλων στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για δύο κυνηγητικά «και όχι πολεμικά όπλα» ενώ τόνισε πως η δίωξη σε βάρος του «είναι ξεκάθαρα πολιτική».

Επίσης, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης, είχε πει πως «κάτι κρύβεται πίσω από τη δίωξη βουλευτή για μία καραμπίνα». Ο κ. Κασιδιάρης επισήμανε πως η κατηγορία για την οποία κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία επισύρει 20ετή κάθειρξη «για δύο καραμπίνες» και κάλεσε τον λαό και οποιονδήποτε «εχέφρονα άνθρωπο να κρίνει αυτή την κατάσταση».

Χθες, Τετάρτη, ο βουλευτής της Χ.Α. Νίκος Μίχος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό έως ότου το Συμβούλιο Εφετών αποφανθεί για την προφυλάκισή του ή μη, μετά τη διαφωνία για την ποινική του μεταχείριση μεταξύ των ανακριτριών και του εισαγγελέα.
Πηγή: Ναυτεμπορική, ΒΗΜΑ

1 σχόλιο: