Ετικέτες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ιστορικός προτείνει να διδάσκεται ο Α! Παγκόσμιος Πόλεμος ως ηλεκτρονικό παιγνίδι


Niall_Ferguson_crop
Ο Καθηγητής Νήλ Φέργκιουσιον ισχυρίζεται Τα «παιχνίδια στρατηγικής» μπορεί να κάνουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο
Μεταφράζει ο Χρήστος Βούλγαρης

Άραγε ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας  του Α!ΠΠ είναι η μετατροπή  του  σε παιχνίδι στρατηγικής ;O Ιστορικός, συγγραφέας, και παρουσιαστής  Νήλ Φέργκιουσον ισχυρίσθηκε ότι ένα παιγνίδι για πολλούς παίχτες , παραπλήσιο με ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι στρατηγικής θα βοηθήσει τους μαθητές να  κατανοήσουν καλύτερα την διοικητική υποστήριξη του πολέμου.

Ο Νήλ Φέργκιουσον ο οποίος τώρα διδάσκει στο Χάρβαρντ έκανε τον προαναφερόμενο ισχυρισμό κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Χαι Φεστιβάλ το οποίο έλαβε χώρα στο Χερφορσαίρ της Αγγλίας,  ως ένας από τους προσκεκλημένους σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πώς να διδάξουμε τον Α!ΠΠ». Σύμφωνα με την άποψη του, αυτός ό τρόπος διδασκαλίας θα βοηθήσει στην τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών.
«Οι μαθητές μου έχουν οξυμένη αντίληψη και  ενδιαφέρον για στρατηγικούς υπολογισμούς, και αυτό ισχύει ιδιαιτέρα σε ότι αφορά τα αγόρια λόγω των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Υπάρχει σήμερα η ενδιαφέρουσα ευκαιρία να τους κάνουμε να δούν τον Α!ΠΠ ως παιγνίδι. Ένα πολύ «ακριβό» και πάρα πολύ αιματηρό παιγνίδι στο οποίο οι στρατηγικές αποφάσεις οδήγησαν σε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα. Ένας τέτοιος τρόπος προσέγγισης εκμεταλλεύεται τα χαρίσματα αυτής της γενιάς»
Η παρουσιάστρια Καίτ Αντί η οποία επίσης ήταν από τους προσκεκλημένους στην συζήτηση, διαφώνησε με τον Νήλ Φέργκιουσον. Κατά την άποψη της αυτή η μέθοδος διδασκαλίας δεν θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στους ανθρώπους και θα τα εμποδίσει να καταλάβουν την σημασία των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, προσθέτοντας: «Ο Πόλεμος δεν είναι παιγνίδι»
Σ.τ.Μ. Το πρωτότυπο άρθρο με τίτλο “Historian advocates teaching war like a game”  δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού  “History of War”
Σχόλιο του Χρ. Βούλγαρη: Έχουμε και λέμε….η Συντηρητική κυβέρνηση αφαίρεσε από τους προσεχείς εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α!ΠΠ τα επικριτικά για τον πόλεμο ποιήματα  των Γουιλφρέντ Οουέν και Ζηγκφρίεντ Σασσούν  «ως έργα τα οποία δεν θα βοηθήσουν την συμφιλίωση με τους Γερμανούς..Εδώ βλέπουμε ένα Καθηγητή, διάσημο Συντηρητικό, περίπου πνευματικά ομογάλακτο των Αμερικάνων Νεοσυντηρητικών να προσπαθεί να «πείσει» τα παιδιά ότι ο Α!ΠΠ και κατ΄ επέκταση ο πόλεμος εν γένει , είναι «παιγνίδι»Αν προσθέσουμε και τις περυσινές «αποκαλύψεις»   της «έγκυρης» DailyMail ότι ο πάππους του σημερινού προέδρου των Εργατικών και στρατιώτης του Βρετανικού Στρατού κατά την διάρκεια «μισούσε την Βρετανία» επειδή στα γράμματα του εκφράζονταν επικριτικά για τους αξιωματικούς του,( λες και όποιος έζησε από κοντά  «αριστουργήματα» της Βρετανικής στρατηγικής σαν την πρώτη μέρα του Σόμ (1 Ιουλίου 1916) ή το Πασεντέλλε  (1917)¨, και για να πάμε λίγο πιο πίσω το Λε Κατώ (1914) θα έπρεπε να είναι «έμπλεος θαυμασμού» για τις «ικανότητες» των κατά κανόνα αριστοκρατών Βρετανών αξιωματικών), βλέπουμε μια σειρά ενδιαφερουσών
«συμπτώσεων». Αν μαζί με τα παραπάνω θυμηθούμε την «πρεμούρα» της Συντηρητικής Κυβέρνησης πέρυσι τέτοια εποχή να επέμβει στρατιωτικά στην Σύρια (με την αμέριστη υποστήριξη των TIMESκαι ορισμένα πολεμοκάπηλα άρθρα του προαναφερόμενου έντυπου για «Β! Κριμαϊκό Πόλεμο» αυτό το έτος, είναι να αναρωτιέται κάνεις, παραφράζοντας ένα έργο του Ανατόλ Φράνς, αν (κάποιοι που  πιστεύουν ότι είναι) «θεοί» , «διψούν»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου