Ετικέτες

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Γιορτή Μπουρλότου για τα 190 χρόνια από την Καταστροφή των Ψαρών

Κλώντζα Ολγα  
Εορταστικό καλοκαιρινό ξεκίνημα στα μικρά νησιά της Ελλάδας
Νικολάου Γύζη, «Μετά την καταστροφή των Ψαρών» (1896-1898)
Με εορταστικές εκδηλώσεις και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα υποδέχονται το εφετινό καλοκαίρι τα μικρά νησιά της χώρας μας, προσκαλώντας τους έλληνες ταξιδιώτες να τα επισκεφτούν. Η «Γιορτή των Μπουρλότων» ξεκινάει από τα ακριτικά Ψαρά στην 190ή επέτειο του Ολοκαυτώματος, που θα εορτασθεί το τριήμερο Παρασκευή 20 ως Κυριακή 22 Ιουνίου 2014. Ακολουθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, που θα διεξαχθούν το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού.
Στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης θα αναβιώσουν και εφέτος στα Ψαρά, στη μνήμη των περίπου πεντακοσίων Ψαριανών που κλείστηκαν στο φρούριο της Μαύρης Ράχης, αποφασισμένοι να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Η πιο τραγική σελίδα στην ιστορία του νησιού γράφτηκε στις 22 Ιουνίου 1824. Οι γενναίοι κάτοικοι, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, ανατίναξαν οι ίδιοι την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου και έγιναν ολοκαύτωμα. «Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν κάθε χρόνο μια ευκαιρία για την πολιτιστική τόνωση της ζωής του νησιού με πλήθος εκδηλώσεων. Συγχρόνως, σηματοδοτούν την αρχή του καλοκαιριού, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν μακριά από το νησί έρχονται πίσω για να κάνουν διακοπές» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος.
Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκινούν με τη θεατρικής παράσταση «Ελευθερία ή Θάνατος» από τη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών, καθώς και την παρουσίαση της θεατρικής διασκευής «Ο Ματρόζος». Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα το Σάββατο, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο των Πεσόντων στη Μαύρη Ράχη, την οποία θα ακολουθήσουν παράσταση παραδοσιακών χορών, λαμπαδηδρομία και αναπαράσταση της ανατίναξης και, τέλος, ρίψη πυροτεχνημάτων. Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».
«Τα Ψαρά προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές, με τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και με ασφάλεια στους δρόμους τους νησιού, αν και δεν διαθέτουμε τόσες υποδομές ώστε να φιλοξενήσουμε πολύ κόσμο» λέει ο δήμαρχος. Βασικό ζήτημα για το νησί, σε μια εποχή που ήδη γίνονται κάποιες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε οι επισκέπτες να μοιράζονται αρμονικά. Εξάλλου, τα Ψαρά -αν και ακούγονται μακρινά για τους κατοίκους της πρωτεύουσας- ενδείκνυνται και για ολιγοήμερες αποδράσεις, καθώς διαθέτουν σύνδεση με το Λαύριο και το ταξίδι διαρκεί εξίμισι ώρες. Η θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τη γειτονική Χίο είναι συνεχής.
Μικρά νησιά, μεγάλοι παράδεισοι
Με την ευκαιρία των εντυπωσιακών εορτασμών, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών προσκαλεί τους Έλληνες να επιλέξουν εφέτος τα μικρά νησιά μας για να ξεκινήσουν τις διακοπές τους «με μπουρλότα». «Τα ελληνικά μικρά νησιά έχουν την ανάγκη στήριξης από τους έλληνες επισκέπτες όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, ο οποίος εξάλλου είναι από τους ποιοτικότερους και φθηνότερους της χώρας μας. Έχουν την ανάγκη της στήριξης μας γιατί φυλάττουν Θερμοπύλες. Διατηρούν ζωντανή τη νησιωτική μας παράδοση και τον πλούτο μας. Χωρίς ζωή στα μικρά μας νησιά δεν νοείται Ελλάδα» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου.
«Επισκεφτείτε τα για τις διακοπές σας. Γευθείτε τις καλύτερες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, απολαύστε τις καθαρότερες και πιο αγνές ελληνικές θάλασσες, διανυκτερεύστε στα φθηνότερα ξενοδοχεία, συνομιλήστε με τους ντόπιους, γίνετε ένα με την τοπική κοινωνία, αφουγκρασθείτε την ιστορία και τη δόξα του κάθε νησιού, δοκιμάστε όλες τις γεύσεις του τόπου, περπατήστε τα και στο τέλος η εμπειρία θα είναι τόσο δυνατή που θα τα ξαναεπισκευθείτε. Μικρά νησιά, μεγάλοι παράδεισοι» συμπληρώνει.
Πυροτεχνήματα στα νησιά της Επανάστασης
Αν πάλι για κάποιους τα μοναδικά ιστορικά Ψαρά μοιάζουν μακρινά, η γραφική Ύδρα θα φιλοξενήσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, τα Μιαούλεια. Αν και τα προεόρτια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Ιουνίου με γενικό σημαιοστολισμό των δημόσιων και ιδιωτικών καταστημάτων, οικιών και πλοίων, η κορύφωση των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Ιουνίου με παράσταση μπαλέτου και σύγχρονου χορού στο λιμάνι και συναυλία έντεχνου τραγουδιού από το σχήμα «Μουσικά Σημάδια».
Το περίφημο οπτικοακουστικό δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα και της πυρπόλησης της οθωμανικής φρεγάτας θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου. Θα ακολουθήσουν θεαματικά πυροτεχνήματα και συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρωί της Κυριακής θα γίνει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του ναυάρχου, καταθέσεις στεφάνων και μουσικοχορευτικά δρώμενα. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Υδρας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου