Ετικέτες

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και οι νίκες των Δούρου και Μώραλη επηρεάζουν τα deal σε νερό, ΟΛΠ, απορρίμματα

Φώτης Κόλλιας
Σοβαρές παρενέργειες προκαλούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και η επικράτηση της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και του Γ. Μώραλη στον Δήμο Πειραιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε «να μη διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού, που είναι το νερό. Να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στον δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά».

Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η απόφαση μεταβίβασης μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τινάζει στον αέρα και την πώληση της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, μολονότι ο διαγωνισμός είναι σε προχωρημένο στάδιο. Δημιουργεί, επίσης, προηγούμενο για την παραχώρηση άλλων κρατικών εταιριών που κατά το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να έχουν δημόσιο χαρακτήρα (π.χ. το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ μεριμνεί για την υγεία των πολιτών, όπως αναφέρεται στην απόφαση).
Ακόμα σοβαρότερες παρενέργειες θα έχουν στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ η εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και του συνδυασμού που στηρίζει ο εφοπλιστής Ευάγγ. Μαρινάκης στον Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί από την αρχή κατά της συμφωνίας με κοινοπραξία επενδυτών υπό τον όμιλο Λάτση. Η κυρία Δούρου είχε ταχθεί και κατά της πώλησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης», όπως και σειράς άλλων παραχωρήσεων στην Αττική, ενώ σφόδρα αρνητική είναι και στην προώθηση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 61,33% και 74,017% αντίστοιχα, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς στην απόφαση του ΣτΕ.

Ανάγκη εσόδων
Με δεδομένη την ανάγκη εσόδων πιθανώς θα εξεταστεί η περαιτέρω μετοχοποίηση των δύο εταιριών, χωρίς το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρήσει κάτω από το 50% συν μία μετοχή. Ενα άλλο σενάριο είναι η παραχώρηση μικρού ποσοστού παράλληλα με τη διοίκηση (management) σε εξειδικευμένο διεθνή όμιλο όπως η γαλλική Suez (διεκδικεί την ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ή η ισραηλινή Mekorot (συμμετέχει μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Αποστολόπουλου στο δεύτερο σχήμα διεκδίκησης της ΕΥΑΘ).
Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, στην πώληση του οποίου αντιδρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα δημοτική Αρχή υπό τον Γ. Μώραλη. Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να έχει λόγο στα χωροταξικά ζητήματα που συνδέονται με τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ όπως στον «Αστέρα» και στο Ελληνικό.

Φώτης Κόλλιας
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου