Ετικέτες

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΦΛΑΜΑΝΔΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ



Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου ο σοσιαλιστής Elio Di Rupo υπέβαλε την παραίτησή της κυβέρνησής του την επομένη των βουλευτικών εκλογών (που έγιναν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές ) μετά τη νίκη των φλαμανδών εθνικιστών.
Αυτοί πλέον έχουν την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης. Ο αμφιλεγόμενος Ιταλογενής Elio Di Rupo υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στο νέο βασιλιά του Philippe.
“Ο βασιλιάς έκανε δεκτή την παραίτηση και επιφόρτησε μεταβατική κυβέρνηση για τα τρέxοντα ” ανέφερε το Παλάτι.

Ο Philippe θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς.Η αναζήτηση μιας ισχυρής πλειοψηφικής συμμαχίας για τον σχηματισμό κυβέρνησησς διαφαίνεται δύσκολη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης όπως το 2009 που χρειάστηκαν 541 ημέρες για σχηματισμό κυβέρνησης.
o νικητής πρόεδρος του φλαμανδικού κόμματος
Ο βασιλιάς θα καλέσει τον Bart De Wever, για να του δώσει εντολή κυβέρνησης αφού το κόμμα του Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ήρθε πρώτο στη Φλάνδρα με 32% όπου κατοικεί το 60% των 11 εκατομμυρίων Βέλγων. Αντιθέτως το γαλλόφωνο σοσιαλιστικό κόμμα του PS του Elio Di Rupo παραμένει πρώτο σε Βρυξέλλες και Wallonie.
Ο Bart De Wever δήλωσε ” η φλαμανδική δημοκρατία δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο απομακρυσμένη από την γαλλόφωνη….γιατί οι γαλλόφωνοι ψήφισαν αριστερά’ ( France 24 26/05/2014).
Πηγή : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου