Ετικέτες

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία


REUTERS/LAURENT DUBRULE
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε περίπτωση επέμβασης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να γίνει πιο ελκυστικό για τα μέλη του και να δικαιολογήσει την ύπαρξη του συσπειρώνοντάς τα εναντίον μιας φανταστικής απειλής.
Η ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο ανέμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε περίπτωση επέμβασης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα σχόλια του κ. Ράσμουσεν είναι συγκρουσιακά και ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει παρουσιάσει «καμιά εποικοδομητική ατζέντα» για την Ουκρανία, ενώ αντίθετα ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή.

«Οι συνεχείς κατηγορίες εναντίον μας από τον γενικό γραμματέα μας πείθουν ότι η Συμμαχία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να συσπειρώσει τις τάξεις της απέναντι σε μια φανταστική εξωτερική απειλή προς τα μέλη της», αναφέρεται σε σχετική ανακοόινωση.
Μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το ΝΑΤΟ έχει αναστείλει κάθε πρακτική στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία, αν και έχει δηλώσει πως ο πολιτικός διάλογος θα μπορούσε να συνεχισθεί σε επίπεδο προεσβευτών ή υψηλότερο.
Η Ευρωατλαντική Συμμαχία έχει περιορίσει επίσης την πρόσβαση των Ρώσων διπλωματών στο αρχηγείο της και επανεξετάζει μια συμφωνία συνεργασίας του 1997 με τη Ρωσία και τη μετέπειτα διακήρυξη της Ρώμης του 2002 που την εμποδίζουν να δημιουργεί βάσεις στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.
Η Ρωσία απάντησε κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι έχει ψυχροπολεμική νοοτροπία και εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα να αναπτυχθούν μονίμως στρατεύματα της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου