Ετικέτες

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η οικονομική, θρησκευτική και πολιτιστική διείσδυση της Τουρκίας για δημιουργία τετελεσμένων στην Θράκη, την Ρόδο, την Κω, κ.α.


Κυκλοφορήθηκε ο 2ος τόμος του βιβλίου του Μάνου Ηλιάδη, εξειδικευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα, σε θέματα ασφαλείας και υπηρεσιών πληροφοριών, με τίτλο «Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ», από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.
Ο Μ. Ηλιάδης στον α’ τόμο (θυμίζω τον τίτλο «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ») συνέγραψε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας, με επίκεντρο την ΜΙΤ. Το έργο εκείνο θεωρήθηκε θεμελιώδες για την μελέτη και κατανόηση του ρόλου, των αποστολών, αλλά και της εν γένει σημασίας που έχουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και η ΜΙΤ στον τρόπο ασκήσεως εξουσίας και πολιτικής από το τουρκικό κράτος και από τις τουρκικές κυβερνήσεις στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό.
Στα χρόνια που πέρασαν από την έκδοση του α’ τόμου, αφ’ ενός μεν οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και η ίδια η ΜΙΤ έχουν εξελιχθεί και έχουν τροποποιήσει και βελτιώσει τον τρόπο δράσεώς τους, αφ’ ετέρου δε έχουν αναλάβει νέους ρόλους και αποστολές, στα πλαίσια της νέας εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Ερντογάν και του «νέο-οθωμανικού» οράματος του Νταβούτογλου.

Η εξέλιξις αυτή έχει ιδιαιτέρα σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο διότι, όπως υποστηρίζει με συγκεκριμένα στοιχεία ο συγγραφέας, πρόκειται για μία σαφή διαφοροποίηση της τουρκικής απειλής, μία θέση που αποτελεί και τον κεντρικό άξονα του βιβλίου. Από το πλήθος των περιστατικών κατασκοπείας και συναφών  υπονομευτικών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και άλλων τουρκικών φορέων που αναφέρονται στο βιβλίο, προκύπτει ότι η διαφοροποιημένη αυτή απειλή, πέραν του στρατιωτικού τομέως, περιλαμβάνει μία άνευ προηγούμενου οικονομική, θρησκευτική και πολιτιστική διείσδυση της Τουρκίας με σκοπό, εκτός από την δημιουργία τετελεσμένων στην Θράκη και αντίστοιχες ενέργειες στην Ρόδο, Κω, κλπ., την δημιουργία προϋποθέσεων για άσκηση επιρροής στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Το νέο βιβλίο του Μ. Ηλιάδη είναι το αποτέλεσμα μίας πολυετούς  και άκρως αποκαλυπτικής έρευνάς του, η οποία υποστηρίζεται με πλήθος στοιχείων, συχνά με ελεγχόμενη … αδιακρισία, για πρόσωπα, πράγματα, υπόγειες συνεργασίες των τουρκικών υπηρεσιών με άλλες υπηρεσίες, δίκτυα, μηχανισμούς και μετωπικές οργανώσεις των Τούρκων στην Ελλάδα κ.ά., τα οποία αναλύονται με ιδιαίτερη ενάργεια από τον συγγραφέα.
infognomonpolitics@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου