Ετικέτες

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Νέος Ψυχρός Πόλεμος Ρωσίας -ΗΠΑ με φόντο την Ουκρανία: Παιχνίδια κατασκόπων και επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα


1
obama-putin-oukrania-660Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου φαίνεται πως έχουν περάσει για ακόμη μια φορά οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και τα αιματηρά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στις ανατολικές επαρχίες.
Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων είναι ήδη τραυματισμένες εδώ και χρόνια εξαιτίας σοβαρών αφορμών, όπως η υπόθεση Σνόουντεν, οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις και ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία που έφεραν Πούτιν και Ομπάμα ξανά απέναντι. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Κριμαία και τα νέα γεγονότα που απειλούν την Ουκρανία με διαμελισμό φαίνεται πως δημιουργούν ένα νέο χάος ανάμεσα στις δύο χώρες.


Καταγγελίες για μυστικούς πράκτορες και παιχνίδια κατασκόπων
Οπως ήταν αναμενόμενο η νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών φέρνει νέες καταγγελίες εκατέρωθεν οι οποίες εμπλέκουν μυστικούς πράκτορες που δρουν στην Ουκρανία και «επίσκεψη» της CIA στο Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σερκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ πως η Ρωσία έχει μυστικούς πράκτορες που υποθάλπουν και συντονίζουν τις ενέργειες στις ανατολικές επαρχίες και όχι μόνο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών αντέστρεψε τις κατηγορίες και ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την επείγουσα επίσκεψη στο Κίεβο του διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν.
«Θέλουμε κυρίως να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι πληροφορίες για μια επείγουσα επίσκεψη στο Κίεβο του διευθυντή της CIA, κυρίου Μπρέναν», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Προς το παρόν δεν μας έχουν δώσει πειστικές εξηγήσεις», πρόσθεσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σηκώνουν το γάντι οι ΗΠΑ -Επιβεβαιώνουν την επίσκεψη του Μπρέναν
Ο Λευκός Οίκος, αφού προειδοποίησε τη Ρωσία ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο «τίμημα» για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, βρισκόταν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Συνήθως δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA αλλά δεδομένων των ασυνήθιστων περιστάσεων στην περίπτωση αυτή και τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους Ρώσους για την CIA, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής μετέβη στο Κίεβο στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
«Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελούν έναν φυσιολογικό τρόπο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
«Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται εδώ και χρόνια. Το να υπονοείται πως συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους πραγματοποιήθηκαν για κάποιον άλλο σκοπό είναι παράλογο», είπε.
Ο Κάρνεϊ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επαίνεσαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας διότι επέδειξε αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών από μέρους της Ρωσίας. Χαρακτήρισε επιπλέον την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία «ιδιαίτερα ανησυχητική».
Μικρού επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικού μαχητικού και αμερικανικού πλοίου
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε και η δημοσιοποίηση ενός μικρού επεισοδίου μεταξύ ρωσικού μαχητικού στην Μαύρη Θάλασσα την προηγούμενη εβδομάδα.
Ενα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε επανειλημμένα σε χαμηλό υψόμετρο πολύ κοντά σε ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ ενώ αυτό έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή εν μέσω των ρωσοαμερικανικών εντάσεων λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
«Αυτή η προκλητική και μη επαγγελματική ρωσική ενέργεια δεν συνάδει με το πρωτόκολλο και τις πρότερες συμφωνίες για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο Ουόρεν επισήμανε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-24 (κωδικός NATO: Fencer) πέταξε 12 φορές σε χαμηλό ύψος κοντά στο αντιτορπιλικό USS Donald Cook, το οποίο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα από την 10η Απριλίου. Το ρωσικό μαχητικό κατά τα φαινόμενα δεν έφερε οπλισμό, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Το επεισόδιο αυτό διήρκεσε 90′ και έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό περιπολούσε σε διεθνή ύδατα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο Ουόρεν. Το πλοίο έχει πλέον ελλιμενιστεί σε ένα λιμάνι της Ρουμανίας.
Το ρωσικό μαχητικό, το οποίο συνοδευόταν από άλλο ένα Φένσερ που δεν πέταξε κοντά στο αμερικανικό πολεμικό, δεν απάντησε στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του πληρώματος του Ντόναλντ Κουκ να επικοινωνήσει με τον χειριστή του, ανέφερε επίσης.
Στελέχη του Πενταγώνου δεν έχουν ακόμη συζητήσει σχετικά με το συμβάν αυτό με τη ρωσική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ουόρεν.
Σύμφωνα με τον Ουόρεν πάντως, το αμερικανικό πολεμικό δεν κινδύνευσε κατά το επεισόδιο αυτό. «Θα δυσκολευόμουν να το πιστέψω ότι δύο Ρώσοι πιλότοι από μόνοι τους θα επέλεγαν να κάνουν μια τέτοια ενέργεια», είπε ακόμη ο συνταγματάρχης.
«Βλέπουμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με μη επαγγελματικό τρόπο και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων στην Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματικός.
«Αυτές οι συνεχείς προκλητικές και μη επαγγελματικές ενέργειες δεν κάνουν τίποτε για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα -Πούτιν
Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του.
«Εξετάζουμε πολλούς τρόπους ώστε να δείξουμε τη σθεναρή υποστήριξη μας προς την Ουκρανία, διπλωματικά και οικονομικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
«Δεν εξετάζουμε ενεργά τη χορήγηση θανατηφόρου εξοπλισμού ως βοήθειας, ωστόσο εξετάζουμε τι είδους βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: Νέος Ψυχρός Πόλεμος Ρωσίας -ΗΠΑ με φόντο την Ουκρανία: Παιχνίδια κατασκόπων και επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/151123#ixzz2yvMKP41g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου