Ετικέτες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ (ΞΑΝΑ;) Ο “ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ” (Μικρή συλλογή άρθρων)

Έκθεση πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία


ERDOGANΣε άρθρο της Duygu Guvenc στην εφ. Cumhuriyet (κυριακάτικη έκδοση), με τίτλο «Ο Erdogan ‘Ισλαμιστής Φράνκο’» και υπότιτλο «Σύμφωνα με έκθεση πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός για να διατηρήσει τη δύναμή του, δε θα είναι υποψήφιος για την Cankaya. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας», γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση των πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ, Eric Edelman και Morton Abramowitz, σχετικά με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, η οποία, όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος, αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα.
 Για τον Τούρκο ΠΘ σημειώνεται ότι για να διατηρήσει τη δύναμή του, δε θα είναι υποψήφιος  για την Προεδρία. Ο Erdogan παρομοιάζεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και στις διαδηλώσεις στο Gezi και στα σκάνδαλα διαφθοράς εμφανίζεται να λειτουργεί ως εκλεγμένος σουλτάνος.
 Επίσης, οι δύο πρώην Πρέσβεις προειδοποιούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση στην Τουρκία δεν μπορεί να είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.

 Για τις δημοτικές εκλογές γράφουν ότι μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει το CHP το δήμο της Άγκυρας, ενώ στην Κων/πολη αναμένεται να κερδίσει και πάλι ο Topbas.
 Την έκθεση σχολιάζει και στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ο αρθρογράφος Utku Çakırözer επισημαίνοντας τα ακόλουθα σημεία της:
  • Περισσότερες κασέτες με στόχο την τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να διαρρεύσουν μετά τις εκλογές
  • Οι εντάσεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας και θα προκαλέσουν την κατάρρευση του Erdoğan
  • Οι διαμάχες με το κίνημα Gülen έχουν αναγκάσει τον Τούρκο ΠΘ να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με το στρατό, αλλά  αυτός είναι επικίνδυνος χειρισμός δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του Gülen έχουν χαμηλόβαθμους αξιωματικούς στο σώμα του στρατού
  • Το CHP έχει πιθανότητες να επικρατήσει του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα
  • Ο Πρόεδρος  Abdullah Gül θα μπορούσε να εκλεγεί για άλλη μια θητεία, πλην όμως το CHP και MHP θα μπορούσαν να κερδίσουν σε περίπτωση που συμφωνήσουν να υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο
  • Η υποστήριξη προς τον Τούρκο ΠΘ γνωρίζει πτώση
======================================================================

Συναντήθηκε ο Γκιουλέν με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας;


gulen_0403Η Hürriyet σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Συνομιλίες Γκιουλέν – Φιντάν», αναφέρεται στους ισχυρισμούς για μία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Πενσιλβάνια, μεσούσης της κρίσης AKP – Cemaat, μεταξύ του Γκιουλέν και του Αρχηγού της Μυστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατόπιν οδηγίας του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Οι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί και από σημαντικά ονόματα της Cemaat
 Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ, γράφει σήμερα για τη συνάντηση : «Πέρασε στα ψιλά μιας πυκνής σε γεγονότα επικαιρότητας, αλλά πρόκειται για ένα επαρκώς σημαντικό θέμα. Διότι ο Αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ήταν αυτός που πυροδότησε το φιτίλι της έντασης στην σημερινή σύγκρουση κυβέρνησης – Cemaat, όταν η Cemaat τον αποκάλεσε “ύποπτο” για τις συνομιλίες με το ΡΚΚ και τον άξονα του KCK στο Όσλο το Φεβρουάριο του 2012».
Ο Ντεμίρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα συνεχίζει :
«Ωραία, αν είναι έτσι, αυτή η συνάντηση γιατί πραγματοποιήθηκε; Ναι, η συνάντηση έγινε στην Αμερική. Ναι, έγινε κατόπιν οδηγίας προσωπικά του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση, ο Φιντάν εξήγησε τη θέση του κράτους. Στη διάρκειά της εκφραστήκαν ανησυχίες για τα όσα συμβαίνουν. Ο Γκιουλέν φαίνεται να είπε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί που στοχοθετούν την κοινότητα. Παρενέβη και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Ωραία, και αυτή η συνάντηση ή οι συναντήσεις έγιναν στο σπίτι της Πενσιλβάνια; Οι πηγές από την Αμερική, αμφιβάλλουν σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης στο σπίτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου