Ετικέτες

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Άγνωστη η τύχη του αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στη Γάζα


Ειδικοί εκτιμούν πως η αξία του ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ
Μυστήριο το πώς κατέληξε το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα του 4ου αιώνα π.Χ. στη Γάζα. Οι φωτογραφίες του αγάλματος που ανέβηκαν στο E-bay προκαλούν θλίψη καθώς ήταν σκεπασμένο με ένα σεντόνι με… στρουμφάκια, με τιμή εκκίνησης τα 500.000 δολάρια. Το χειρότερο είναι ότι η τύχη του αγάλματος αγνοείται.
Το αρχαιοελληνικό άγαλμα βρήκε ένας 26χρονος Παλαιστίνιος ψαράς στη Γάζα, τον περασμένο Αύγουστο, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την ακτή. Προσπάθησε να το πουλήσει, όταν αντιλήφθηκε πως μπορεί να έχει μεγάλη αξία. Ωστόσο, η προσπάθειά του έγινε αντιληπτή από αξιωματούχους της Χαμάς, που το κατέσχεσαν. Παρά τις εκκλήσεις μουσείων από όλο τον κόσμο, η Χαμάς δεν το έχει παρουσιάσει δημοσίως.
Ειδικοί εκτιμούν πως η αξία του ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ζαν-Μισέλ ντε Ταραγκόν: «Είναι μοναδικό! Πώς μπορείς να υπολογίσεις π.χ. την αξία της Μόνα Λίζα; Είναι δυνατόν να βάζουν τιμές;»
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, Άχμεντ αλ-Μπουρς, επιβεβαιώνει ότι έχει δει το άγαλμα με τα ίδια του τα μάτια και ότι το Λούβρο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το αποκτήσει.
Πηγή :  paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου