Ετικέτες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Κίνα παίρνει θέση στην σκακιέρα. Απόπειρα για θέση υπερδύναμης.




Ο Κινέζικος δράκος δείχνει πλέον οτι έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης και ήδη κάνει και πράξεις προς το υπόλοιπο του πλανήτη με έντονο τρόπο.

undefined



 


undefinedΣύμφωνα με δημοσιεύσεις η Κίνα ήδη παρέχει οπλισμό σε Αλγερία, Ιράν, Ιράκ αλλά και άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή μετά την προσπάθεια δημιουργίας ενός συντονιστικού κέντρου στα πρότυπα του Αμερικανικού Homeland Security Office, έχει ενισχύσει και τον κυβερνό-τομέα της, με ειδικές ομάδες ανθρώπων με γνώσεις σε ηλεκτρονικά συστήματα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να μπεί στην διαδικασία της εξοπλιστικής αυτονομίας, όπου θα χτίζει αποκλειστικά δικά της όπλα , αναπτύσσοντας έτσι και την σχετική τεχνολογία. Δέιγματα αυτών έχουν υπάρξει στα ΜΜΕ , για αεροπλανοφορα και τεθωρακισμένα .. συν φυσικά τους νέους Βαλιστικούς πυραύλους (ICBM) που έχουν τραβήξει το βλέμμα αρκετών στην Δύση και οχι μόνο.Η δεύτερη πολύ δυνατή κίνηση είναι να μπεί στα οικονομικά χωράφια της Ρωσίας και της σχετικής κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση , ήδη ετοιμάζει ενα τεράστιο πακέτο κατασκευαστικών επενδύσεων στην Λευκορωσία που θα στείλει και ενα στρατό απο ειδικούς “μετανάστες” για τα έργα της τάξης των 600.000 ανθρώπων!! Αυτό ερχεται να προστεθεί στο σύνολο των επενδύσεων στην Ευρώπη (Ισπανία, Ελλάδα , Πορτογαλία, Ισπανία) αλλά και σε αυτές που έχουν γίνει σε Αφρική (Κένυα, Νιγηρία).
(σχ. είδηση: China invests in Belarus )
Η επιθετική τακτική και πολιτικής της όμως δεν περιορίζεται εδώ, καθώς ήδη είναι γνωστό πως κατέχει πάνω απο 60% ομολόγων του Αμερικανικού δημοσίου , μέσω ιδιωτικών εταιριών και ιδιωτών, αλλά και έχει σημαντική συμμετοχή σε BRICS, στο εγχείρημα του Bitcoin (αν και πολλοί το αμφισβητούν), όπως και σημαντικό μερίδιο σε αγορά χρυσού. Πρόκειται δηλαδή για ενα οικονομικό γίγαντα που έχει όμως πήλινα πόδια. Γιατί αυτό;
Διότι σύμφωνα με Κινέζικα πρακτορεία ειδήσεων , η Κίνα έχει ενα σκιώδες τραπεζικό σύστημα πολλών τρις δολαρίων (4,8 τρις!!!! ) που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεωκοπίας. Φυσικά όποιος διάβασε τα παραπάνω κατανοεί τι μπορεί να συμβεί αν ο Δράκος καταρρεύσει. (σχ. είδηση: Chinese shadow banking system may lead to default )
Στους τελευταίους δύο μήνες, εχει φανεί πως η Κίνα πλέον επιθυμεί να κατακτήσει και την περιφέρεια του Ειρηνικού σαν επιρροή και σαν υπερδύναμη. Αμφισβητεί “γκρίζες περιοχές” σε σχέση με Ιαπωνία, Ινδία, Φιλιπίνες και έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση τους. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα και την μετατόπιση επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, μιας και ο “καυγάς” πλέον είναι στην γειτονιά τους (Ειρηνικός ωκεανός). Οι διπλωματικές και στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δείχνουν να αντιδρούν και επαναφέρουν την συμφωνία Trans-Pacific (σαν ενα ΝΑΤΟ του Ειρηνικού) όπου θα μπορούν όλοι οι παραπάνω να μπούν στην διαδικασία ένταξης με επιβλέπων τις ΗΠΑ και μπροστάρη την Ιαπωνία ώς κύρια δύναμη (αντίστοιχα όπως είναι το ΝΑΤΟ με Γερμανία-Αγγλία πλέον).
 
Ταυτόχρονα ο Δράκος κάνει την έκπληξη και με ναυτικές δυνάμεις συμμετέχει σε ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας (!!!! ) μαζί με την Ρωσία στην περιοχή του Κόλπου αλλά και στην Μεσόγειο. Μάλιστα δεν διστάζει να στείλει ειδικούς για εκπαίδευση σε χώρες της Ένωσης (βλ. Ελλάδα, Ιταλία ) ενώ πουλάει και αντιπυραυλικα συστήματα στην Τουρκία. Απο όσο φαίνεται η Κίνα έχει πλέον ανοίξει τα φτερά διάπλατα.Στην ιστορία του πλανήτη, οι μεγάλες δυνάμεις έβρισκαν πάντα χώρο να αναπτύσσονται εκεί που αφήσαν χώρο οι προηγούμενες , είτε λογω φθοράς, είτε λόγω μιας σύγκρουσης που έδωσε ολοκληρωτική καταστροφή στην παλαιά για να ανέρθει η νέα (βλ. WWI-WWII με διαδοχές σε Αγγλία – Γερμανία -Ρωσία ). Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναδίπλωση των ΗΠΑ , το κενό της ΕΣΣΔ και η προσπάθεια της Ρωσίας πλέον, έχουν δώσει το απαραίτητο κενό σε μια Κίνα να σηκώσει το δικό της ανάστημα.

Το ζήτημα βέβαια πλέον είναι αν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτό το ύψος και φυσικά αν θα είναι ικανή να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις που αναμενόνται σίγουρα πολύ ισχυρές .. ίσως ισχυρότερες λόγω αίσθησης απώλειας κυριαρχίας ή θέλησης για επιβολή για ΗΠΑ και Ρωσία αντίστοιχα.

Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου