Για τον Μιχαήλ Βρούμπελ ειπώθηκε ότι πούλησε τη ψυχή του στο διάβολο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι συμφορές τον βρήκαν όταν ζωγράφιζε τον “Νικημένο Δαίμονα”. Ο Δαίμονας του Βρούμπελ είναι το σύμβολο του ανθρώπου που ήθελε να πετάξει πολύ ψηλά, σε θεϊκές σφαίρες, και ηττήθηκε. Ο πίνακας αυτός θεωρείται βλάσφημος, το κατανοούσε κι ο ίδιος ο ζωγράφος. Έλεγε ότι “θέλει να υλοποιήσει σ' αυτόν τον πίνακα τον αισθησιασμό, την αγάπη για το ωραίο και την υπερβολή. Όλα εκείνα που ο κόσμος θεωρεί ότι οφείλει να απορρίψει για χάρη των χριστιανικών αξιών”. Τα κατάφερε και ηττήθηκε ο ίδιος.

Εργαζόταν 17 ώρες το εικοσιτετράωρο, σχεδόν άγρυπνος. Άρχισε να πίνει πολύ. Τσακώθηκε με τους ζωγράφους φίλους του. Εκείνη την εποχή γεννιέται ο γιος του. Όμορφο παιδί, αλλά μ' ένα ψεγάδι. Είχε λαγοχειλία. Ο Βρούμπελ άρχισε να έχει παραισθήσεις. Τον κλείνουν για νοσηλεία. Το θέμα είναι ότι ένα τμήμα του πίνακα το ζωγράφισε με χρήση σκόνης χαλκού. Με αποτέλεσμα εκτυφλωτικά ωραίο. Όμως σταδιακά τα πιγμέντα αυτά αλλοιώνονταν, και το πρόσωπο του Δαίμονα από ωραίο μεταμορφωνόταν σε πρόσωπο γεμάτο κακία, σκότος και θλίψη. Ο Δαίμονας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Και ήταν τρομακτικό. Κανένας συλλέκτης, κανένα μουσείο δεν ήθελε να αποκτήσει το έργο.
undefined
Η μεταμόρφωση του … Δαίμονα
Ο Βρούμπελ έζησε την ίδια μεταμόρφωση, όπως κι ο δαίμονάς του. Ένας διανοούμενος, προσηνής, γαλήνιος χαρακτήρας, έγινε κολασμένος. Βασάνιζε χωρίς οίκτο τους γύρω του. Βωμολοχούσε, παραληρούσε, αναζητούσε το πιοτό. Και το κακό δεν τέλειωσε εκεί. Σ' έναν χρόνο από τότε πέθανε ο γιος του. Κι έναν χρόνο αργότερα ο Βρόυμπελ έχασε την όρασή του. Το τελευταίο του έργο το ζωγράφισε ψηλαφώντας τον καμβά. Ο κόσμος βυθιζόταν στο σκοτάδι, έλιωνε. Και μέσα του ηχούσε η φωνή: “Τώρα έχεις πληρώσει για όλα!” Ο Βρούμπελ πέθανε από πνευμονία. Έμοιαζε με αυτοκτονία. Σκοπίμως γδυνόταν ολότελα και έστεκε ώρες μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο, τον χειμώνα. Φυσικά, αρρώστησε. Δεν ήθελε να αγωνιστεί για να ζήσει. Πέθανε εκεί, στο τρελοκομείο.
Ανάλογη μοίρα είχε εκείνη την εποχή ο γερμανός φιλόσοφος, Φρίντριχ Νίτσε, αυτός που δήλωσε ότι “Ο Θεός πέθανε”. Και ο Νίτσε έζησε τις τελευταίες του μέρες στο τρελοκομείο, βιώνοντας φοβερά βάσανα. Ο Βρούμπελ σίγουρα θα είχε διαβάσει τα βιβλία του. Ο Νίτσε ήταν πολύ δημοφιλής στους ρωσικούς καλλιτεχνικούς κύκλους. Ο Νιτσεϊσμός ήταν διαδεδομένος ανάμεσα σε ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους. Αλλά ελάχιστοι είχαν τολμήσει τόσο πολύ, όπως ο Βρούμπελ. Οι πίνακές του αποτελούν την αιώνια υπενθύμιση για το πόσο ψηλά μπορεί να ανέβει ένας άνθρωπος, και για το πόσο οδυνηρή είναι η πτώση του από τα ύψη.
Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!