Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 12, 2014
Η Σμύρνη έχει μια μακρά ,πολυπολιτισμική κληρονομιά 8.500 χρόνων που έχει αποτυπωθεί στα κτίρια της πόλης
και τα οποία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους επηρεασμένη από την ελληνική και την οθωμανική περίοδο κινδυνεύουν να χαθούν μια και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια συντήρησής τους. Τα ιστορικά κτίρια της Σμύρνης θεωρούνται από τα καλύτερα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου και 20 ου αιώνα , βρίσκονται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης και χρειάζονται συντήρηση. Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η Σμύρνη επλήγη πολλές φορές από σεισμούς και πυρκαγιές και τα περισσότερα σπίτια της έχουν καεί.Τα εναπομείναντα παλιά ιστορικά κτίρια έχουν χτιστεί στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα,. Στα σπίτια αυτά βλέπει κανείς σήμερα την εξέλιξη της ελληνικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα ιστορικά σπίτια βρίσκονται στις συνοικίες του Καντιφεκαλέ, Μπασμανέ, Τικιλίκ και Ναμαζγκά.Αυτά τα σπίτια είναι η ιστορία της Σμύρνης.
Ο ερευνητής και συγγραφέας Orhan Besikci τονίζει πως η Σμύρνη δεν κατάφερε να διατηρήσει τις πολιτιστικές της αξίες από την ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περιόδο – Πολλά ιστορικά κτίσματα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.Δεν χάσαμε τα σπίτια της Σμύρνης, αλλά την οικουμενικότητα.- Συνεχίζοντας ο Besikci λέει ότι μπορούμε ακόμα να δούμε τα καλύτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής της Σμύρνης στην περιοχή μεταξύ του Καντιφεκαλέ και του Μπασμανέ, μιας περιοχής που η ιστορία της μετράει πάνω από 2.500 χρόνια. -Αυτή η περιοχή, μας λέει, είναι πλούσια σε πολιτιστικά ευρήματα από την ελληνιστική,ρωμαϊκή,βυζαντινή και οθωμανική περιόδο,μεταξύ τους και σπάνια σκεύη .
Όλη η περιοχή είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά εμείς δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τα ιστορικά κτίρια.Πρέπει,συνεχίζει ο Besikci,να γίνει μια επίσημη απογραφή των διατηρητέων στην περιοχή. Επιβάλλεται να εκπονηθούν σοβαρά προγράμματα για την διάσωσή τους.Στην Σμύρνη απονεμήθηκε το βραβείο της Ενωσης Ιστορικών Πόλεων για την αποκατάσταση της οδού Οτελέρ.Αλλά δυστυχώς τώρα αυτός ο δρόμος έχει εγκαταλειφθεί και παίρνει πάλι την παλιά του όψη.Γι΄αυτό υπάρχει ανάγκη νέων προγραμμάτων για την διατήρηση και διάσωση των παλιών κτιρίων της Σμύρνης.
Hurriyet Daily News
http://gorga.gr/index.php/epikairotita/1725-smyrni-mia-istoriki-klironomia-8-50o-xronon-kiindyneyei-na-xathei-oristika
About these ads
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου