Ετικέτες

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Οκτώ αμερικανικοί κολοσσοί ζητούν τον τερματισμό των ιντερνετικών παρακολουθήσεων από την NSA


Η ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα και το Κογκρέσο υπογράφεται από τις Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, LinkedIn, Twitter και AOL.

Οκτώ αμερικανικοί κολοσσοί υπογράφουν την ανοικτή επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και το Κογκρέσο, με την οποία ζητούν να δοθεί τέλος στις μαζικές ιντερνετικές παρακολουθήσεις από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Συντάκτες της επιστολής είναι οι Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, LinkedIn, Twitter και AOL, που απευθύνουν από κοινού την έκκληση να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο».

«Σε πολλές χώρες, η πλάστιγγα έχει γύρει υπερβολικά υπέρ του κράτους και εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων – δικαιωμάτων που προστατεύονται από το αμερικανικό σύνταγμα», αναφέρει το κείμενο. «Με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται η ελευθερία, κάτι που πρέπει να αλλάξει».

Οι μαζικές παρακολουθήσεις συνιστούν δυνητική απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. «Κανείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που δεν εμπιστεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Brad Smith από τη Microsoft. Στο ίδιο μήκος κύματος, η CEO της Yahoo Marissa Mayer υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των online υπηρεσιών, στα μάτια των χρηστών τους σε όλο τον κόσμο.

Σε μία ξεχωριστή λίστα, περιγράφονται «πέντε βασικές κατευθύνσεις» που θα εξυπηρετούσαν αυτό τον στόχο. Σύμφωνα με αυτές, η NSA θα πρέπει να περιορισθεί στις «στοχευμένες» παρακολουθήσεις υπόπτων, αντί να συλλέγει στοιχεία για εκατομμύρια μη Αμερικανούς πολίτες, με το ενδεχόμενο πως μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον.

Η ίδια λογική θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί στα αιτήματα των κρατικών υπηρεσιών στις εταιρείες για πληροφορίες χρηστών τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν στοιχεία γι’ αυτά τα αιτήματα.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί υποστηρίζουν επιπλέον πως το νομικό «παράθυρο» που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως η παρακολούθηση μη Αμερικανών πολιτών εκτός ΗΠΑ δεν παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα, είναι πολύ πιθανό να βλάψει την ίδια τη λειτουργία του ίντερνετ. Κι αυτό γιατί πολλές κυβερνήσεις ήδη σκέφτονται να απαγορεύσουν τη μεταφορά όλων των δεδομένων των πολιτών τους, ή ορισμένων κατηγοριών, έξω από την επικράτειά τους.

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την επιστολή, οι ΗΠΑ και οι ξένες κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από διεθνείς κανόνες που θα διέπουν τη συλλογή ιντερνετικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πηγή :  kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου