Ετικέτες

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μια ζεστή γωνιά για τη νύχτα…


 
 
 
 
 
 
1 Vote

Με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και προσφορά χώρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε στη συμπρωτεύουσα το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο Υπνωτήριο Αστέγων με 74 κρεβάτια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Σημ.Αμετανόητου: Ετσι, έτσι,να είμαστε φιλάνθρωποι…να έχουμε κάτι να πούμε στον Αγιο Πέτρο…και τα ΕΣΠΑ της Ευρώπης πάνε ρολόϊ…μία φίλη λογίστρια που εργάζεται σε μία τέτοια μπαρούφα,εχτές-προχτές,μου είπε ότι οι Νορβηγοί δεν έχουν τι να κάνουν τα “πλεονάσματα”… κι αρχίζουν και αυτοί τις φιλανθρωπίες…!!! και τους περιμένουν εδώ στο Ελαδιστάν…με ανοιχτές αγκάλες… !!! Καπιταλισμός του 21ου αιώνα…ανανεωμένη βερσιόν…!



Με 74 ολοκαίνουργια κρεβάτια και πολλή ζεστασιά από τους ανθρώπους κοινωνικών οργανώσεων της πόλης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινίασε χθες το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο Υπνωτήριο Αστέγων, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13 (περιοχή ΒΙΛΚΑ). Η νέα δομή ανοίγει τις πόρτες της την 1η Δεκεμβρίου και θα εξυπηρετεί αστέγους από τις 7 το βράδυ έως τις 9 το πρωί. Τη λειτουργία του έχουν αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας», που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή βρίσκεται σε χώρο 750 τ.μ., είναι δυναμικότητας 74 κλινών και στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο, αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Στο προσωπικό του συμπεριλαμβάνονται δυο διοικητικοί υπάλληλοι, ένας κοινωνικός λειτουργός, τέσσερις καθαρίστριες και δύο φύλακες. Η δημιουργία του κατέστη δυνατή κατόπιν προσφοράς της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία παραχώρησε για μία δεκαετία στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον 1ο όροφο κτιρίου ιδιοκτησίας της. Ολες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «είναι μια σημαντική ημέρα για την κοινωνική πολιτική, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του δήμου». Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Καλυψώ Γούλα, τόνισε πως «η δημιουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων αποτελεί ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων».

Οι άστεγοι της πόλης

Περίπου 300 έως 400 είναι οι «μόνιμοι» άστεγοι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, αν και ο ακριβής αριθμός είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί.

Η «ταυτότητα», πάντως, του αστέγου της πόλης, σύμφωνα με τις δύο πιο πρόσφατες έρευνες, έχει ως εξής:

Οι περισσότεροι είναι άνδρες (92%), Ελληνες (80%), κατά μέσο όρο 45 ετών, και έχουν τουλάχιστον τρία – τέσσερα χρόνια στον δρόμο. Το 1/4 είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και ένα 10% είναι «εκ πεποιθήσεως» άστεγοι, δηλαδή δεν δέχονται να στεγαστούν ακόμη κι όταν βρίσκεται κατάλυμα.

Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να διατηρήσουν το σπίτι τους, είχαν οικογένειες, αλλά το οικογενειακό περιβάλλον τους ήταν διαρρηγμένο. Εχασαν την εργασία τους, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κι έμειναν άστεγοι. Οι άνδρες κυρίως αισθάνονται πολλές φορές «αποτυχημένοι», κι ενώ υπάρχουν κάποιοι συγγενείς που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους στηρίξουν, επιλέγουν να μείνουν στον δρόμο, ακόμη και να φύγουν σε άλλη πόλη για να μην αναγνωρίζονται. Τρώνε ως επί το πλείστον στα συσσίτια των ενοριών, κάνουν το μπάνιο τους στο Χριστιανικό Στέκι και στο Ιδρυμα των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας, ενώ στον Λευκό Πύργο και στην Αρχαία Αγορά χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες.

Δειγματοληπτική έρευνα και καταγραφή των αστέγων έκανε και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Σύμφωνα μ’ αυτήν, ο αριθμός τους υπολογίστηκε στους 379. «Κάναμε μια οργανωμένη έρευνα για να διαπιστώσουμε ποια έκταση έχει λάβει το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη. Βρήκαμε πολλούς άστεγους μέσα σε νοσοκομεία, κάτω από αερογέφυρες, στον σιδηροδρομικό σταθμό, στους στενούς δρόμους του Βαρδαρίου. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι σε ημιυπόγεια έμεναν μέχρι και 25 άτομα – κι αυτοί θεωρούνται άστεγοι», αναφέρει ο κ. Δαρδαβέσης. «Η πρώτη μας εμπειρία με τους αστέγους ήταν πέρσι τα Χριστούγεννα, όταν έγινε έξωση σε άτομα που έμεναν στο πρώην νοσοκομείο της Φράγκων. Παρενέβην προσωπικά και τους μεταφέραμε σε ένα ξενοδοχείο, όπου καταβάλαμε 28.000 ευρώ για έναν μήνα. Ηταν δύσκολο να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα. Ετσι, σκεφτήκαμε ότι η Φιλόπτωχος πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα των αστέγων και μεθοδεύσαμε την αγορά ενός κτιρίου και τη διάθεσή του, εξ ανάγκης, σ’ έναν φορέα που μπορεί να το διαχειριστεί», εξήγησε.


* Η ΑΡΣΙΣ έχει εκδώσει έναν οδηγό για την επιβίωση των αστέγων, με πληροφορίες για τους χώρους εστίασης των απόρων, τους χώρους προσωρινής διαμονής και γενικότερα τις υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης που παρέχονται δωρεάν. «Αρσις», Πτολεμαίων 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-526150.

* PRAKSIS, Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου (Καφαντάρη), Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-556145.
https://www.efsyn.gr/?p=154418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου