Ετικέτες

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αποκάλυψη – σοκ για τους αγνοούμενους της Κύπρου.


Όσο το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, όσο ο δολοφόνος απολαμβάνει την λεία του, δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Παρά μόνο επανάληψη της φρίκης.

Tα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή, που βρίσκονταν σε ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ρίχτηκαν το 1996 στην θάλασσα, αποκαλύπτει ο εκδότης / αρθρογράφος της τουρκοκυπριακής εφημερίδα «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ. Πρόκειται για άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 15 Νοεμβρίου. Το άρθρο επαναφέρει στο προσκήνιο το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό ας υπενθυμίσουμε ότι πέραν των 1400 Ελληνοκυπρίων ήταν αγνοούμενοι από την ημερομηνία της τουρκικής εισβολής. Οι προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών οδήγησαν στη δημιουργία το 1981 της Επιτροπής Διερεύνησης

της τύχης των Αγνοουμένων (ΔΕΑ), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και με τη συμμετοχή του ΟΗΕ.

Ο Λεβέντ αναφέρει στο άρθρο του ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση καταστροφής ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που έγινε από ειδική ομάδα από την Τουρκία που ήρθε στην Κύπρο. Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε για το θέμα από αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο για ευνόητους λόγους δεν κατονομάζει. Συνδέει την επιχείρηση με τη δολοφονία το 1996 του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος- σύμφωνα με την μαρτυρία που εξασφάλισε ο Σενέρ Λεβέντ- γνώριζε για την απόφαση που λήφθηκε στην Τουρκία και για την επιχείρηση. Ο Ανταλί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του. Η Τουρκία, αναφέρει ο Λεβέντ, φοβήθηκε όταν συστάθηκε η Επιτροπή Αγνοουμένων και θέλησε να εξαφανίσει τις αποδείξεις ύπαρξης μαζικών τάφων στα κατεχόμενα.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε διάφορες περιοχές όπου έδρασε η ειδική ομάδα από την Τουρκία και σημειώνει ενδεικτικά το παράδειγμα της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αμμόχωστο. Σύμφωνα με την μαρτυρία, που εξασφάλισε ο Λεβέντ, αναφέρεται στο άρθρο, υπήρχε εκεί ομαδικός τάφος, έγινε η εκταφή από την ειδική ομάδα που ήρθε από την Τουρκία και τα λείψανα που βρέθηκαν ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τουρκία υπεύθυνη για μαζική παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και σ΄ότι αφορά σους αγνοούμενους, στην απόφασή του με ημερομηνία 10 Μαΐου 2001.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιλήφθηκε του θέματος πολλές φορές από το 2001. Παρά όλες αυτές τις προσπάθειες, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να επιτρέψει την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μη επιτρέποντας στη ΔΕΑ να εισέλθει σε στρατόπεδα όπου σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες υπάρχουν θαμμένα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Η Τουρκία προσπαθεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης στο θέμα αυτό.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οδήγησε της Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην καταδίκη της Τουρκίας.

* Θα επανέλθουμε στην καθ΄αυτό εργασία της ΔΕΑ σε ξεχωριστό άρθρο.

Πηγές : 1. cytoday 2. Αφρίκα 3. Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων 4. Ετήσια έκθεση Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – 27 Ιανουαρίου 2012 5. Συμβούλιο της Ευρώπης.

Χαράλαμπος Πετεινός ( για την Ελληνική Διασπορά Diaspora Grecque )
Ιστορικός, συγγραφέας
http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=393

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου