Ετικέτες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

“Το ευρώ είναι πολύ ακριβό, πολύ ισχυρό και πολύ γερμανικό”


“Το ευρώ είναι πολύ ακριβό, πολύ ισχυρό και κάπως πολύ γερμανικό. Θα έπρεπε να είναι λίγο περισσότερο ιταλικό, γαλλικό, και απλά ευρωπαϊκό”, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ, που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει ό,τι θα έκανε κάθε κυβέρνηση αν το νόμισμά της γινόταν υπερβολικά ισχυρό: “Να το υποτιμήσει προς όφελός μας”.

Όπως ανέφερε ο Μοντεμπούρ, αν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρήσει κατά 10%, ο εθνικός πλούτος της Γαλλίας θα αυξηθεί κατά 1,2%, θα δημιουργηθούν 120.000 θέεις εργασίας και το έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ, ενώ αν υποχωρήσει κατά 20%, θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας και το έλλειμμα της Γαλλίας θα μειωθεί κατά 33%.

Το ισχυρό ευρώ βλάπτει τις εξαγωγές, και αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα για τη Γαλλία, μία κατ' εξοχήν εξαγωγική χώρα, την ίδια στιγμή που η ανεργία στη χώρα βρίσκεται περίπου στο 11% και η ανάπτυξη είναι μηδενική.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρατήρηση του Μοντεμπούρ ότι η Ευρώπη είναι “η μόνη περιοχή στον κόσμο που, πέντε χρόνια μετά την κρίση, δεν έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη”.

Πηγή :  news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου