Ετικέτες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η σχέση μας ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης!


Η σχέση μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ζωή μας. Μια όμορφη σχέση μπορεί να μας ανεβάσει την ψυχολογία , να μας δώσει δύναμη και λόγους να ανελιχθούμε επαγγελματικά , να μας φτιάξει την διάθεση ! Μια δύσκολη και προβληματική σχέση μπορεί να μας καταστρέψει σε όλα τα επίπεδα και να μας αποπροσανατολίσει.

Κάθε σχέση είναι μια πρόκληση , και αυτό γιατί για την ύπαρξη της λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες , οι διαφορετικές επιθυμίες και οι διαφορετικές προσωπικότητες των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή.

Όταν οι επιθυμίες , οι ανάγκες και οι προσωπικότητες δεν ταιριάζουν ή σχέση μας αφήνει μια πικρή γεύση απογοήτευσης και διαφωνίας. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εάν θα ήταν καλύτερα να μέναμε μόνοι . Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι μπορούμε να κάνουμε ούτως ώστε η σχέση μας να βελτιωθεί , να έχει πιο στέρεα θεμέλια και μας χαρίζει έτσι την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της συντροφικότητας ;

Με ουσιαστική και συνειδητοποιημένη προσπάθεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σχέση μας για να γιατρέψουμε πληγές του παρελθόντος , να πολεμήσουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες και ατέλειες και γιατί όχι ; Να μεταμορφώσουμε την ζωή μας ολοκληρωτικά. Το μοντέλο αυτό της σχέσης ως πηγή προσωπικής ανάπτυξης χωρίζετε σε τρία επίπεδα :

Το πρώτο στάδιο προϋποθέτει την ανάληψη των ευθυνών μας για τις πράξεις και αντιδράσεις μας στην σχέση. Το δεύτερο στάδιο προϋποθέτει το να γνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και τις αιτίες που τα προκαλούν. Και τέλος , το τρίτο στάδιο προϋποθέτει την δυνατότητα να εκφραζόμαστε στον / στην σύντροφο μας ανοιχτά , κατανοητά και ειλικρινά , αποδεχόμενοι και τα δικά τους συναισθήματα με κατανόηση.

Εάν μάθουμε να λειτουργούμε στην σχέση μας βασιζόμενοι στα πιο πάνω , τότε είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης με τον / την σύντροφο μας που θα αποτελέσει το όχημα για την προσωπική μας εξέλιξη και ικανοποίηση.

Ας αναλύσουμε τα τρία στάδια! Το πρώτο στάδιο που προϋποθέτει την αναγνώριση και την ανάληψη της ευθύνης για τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας στην σχέση , δεν είναι καθόλου εύκολο. Έχουμε την τάση πάντα να αποποιούμαστε των προσωπικών μας ευθυνών και να τις μεταφέρουμε στον / στην σύντροφο μας. Πόσες φορές έχετε πει '- Εσύ φταις!' και πόσες φορές '-Εγώ φταίω!' ;

Με το να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας , κατανοούμε ποια είναι και η δική μας αρνητική συνεισφορά στην εξέλιξη μιας διαφωνίας ή ενός προβλήματος που προκύπτει στη σχέση. Πρέπει να φτάσουμε στο στάδιο που χαλαρώνουμε τις άμυνες μας και τον εγωισμό μας απέναντι στον / στην σύντροφο μας και που αναγνωρίζουμε ότι όλα δεν είναι δικό του / της λάθος αλλά έχουμε βάλει και εμείς το χεράκι μας!

Η αποδοχή των ευθυνών μας , συνήθως θα οδηγήσει τον / την σύντροφο μας στο να μην έχει το αίσθημα της αδικίας και στο να μας εμπιστεύεται έτσι περισσότερο. Η αποδοχή της ευθύνης αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι στην εξέλιξη μιας σχέσης. Συνήθως οι άντρες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί πιστεύουν ότι με αυτή τους την πράξη αποδυναμώνονται και φαίνονται ευάλωτοι στην σύντροφο τους.

Οι γυναίκες πάλι , αποφεύγουν να αποδεχτούν τις ευθύνες τους για να μην χαρακτηριστούν αδύναμες και υποτακτικές στον σύντροφο τους.

Και στα δύο φύλα , η αποδοχή των ευθυνών , παρομοιάζεται υποσυνείδητα με κάποια μορφή αδυναμίας ή απώλειας εξουσίας. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται , η αποδοχή των ευθυνών μας είναι δύναμη και δεν είναι σε καμία περίπτωση κατακριτέα. Αντίθετα , εκφράζει υπευθυνότητα , ακεραιότητα χαρακτήρα και δικαιοσύνη προς τον /την σύντροφο μας. Και με το να είμαστε υπεύθυνοι , ήδη έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα στη προσωπική μας εξέλιξη και στην εξέλιξη της σχέσης μας.

Το δεύτερο στάδιο εξέλιξης προϋποθέτει να βιώνουμε και να γνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και τις αιτίες που τα προκαλούν. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στην σχέση μας , θα πρέπει να προσπαθούμε να ξεφεύγουμε για λίγο από την διαφωνία και να ψάχνουμε μέσα στην δική μας ψυχή. Γιατί αισθανόμαστε αρνητικά ;

Τι είναι αυτό που πραγματικά μας ενοχλεί και αντιδρούμε ; Τις περισσότερες φορές θα βγουν στην επιφάνεια συναισθήματα πόνου , θυμού και στεναχώριας. Θα ανατρέξουμε σε καταστάσεις του παρελθόντος που ο/ η σύντροφος μας δεν μας συμπεριφέρθηκαν σωστά. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να τα αναλύουμε με τον εαυτό μας πριν τα εκφράσουμε στον / στην σύντροφο μας.

Πολλές φορές , τα αρνητικά μας συναισθήματα δεν έχουν την βάση τους στην παρούσα σχέση μας , αλλά σε καταστάσεις και εμπειρίες που έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Μια ολοκληρωμένη σχέση , μας βοηθά στο να φέρουμε στην επιφάνεια όλα αυτά τα συναισθήματα του παρελθόντος που μας πληγώνουν και μας κάνουν αρνητικούς , και να τα ξεπεράσουμε γιατρεύοντας έτσι τις πληγές που μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε με την ζωή μας.

Η παραδοχή των συναισθημάτων μας ενδυναμώνει την σχέση μας. Μας δίνει την δυνατότητα να απαλλαγούμε από τα βάρη του παρελθόντος και να κάνουμε μια καινούργια αρχή κτισμένη σε γερές βάσεις με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Το τρίτο στάδιο έχει να κάνει με την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας με ειλικρίνεια και σαφήνεια προς τον / την σύντροφο μας αλλά και με την κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών του / της συντρόφου μας.

Αυτό , δίνει την ευκαιρία και στους δύο να εκφραστούν με τον τρόπο τους και να γίνουν αποδεχτοί στην σχέση. Η ειλικρινής επικοινωνία οδηγεί στην εξεύρεση λύσεων και οδηγεί στην συνεννόηση δύο ανθρώπων που εμπλέκονται σε μια σχέση.

Η επικοινωνία χαρίζει το συναίσθημα της αγάπης , της αποδοχής και της ισότητας στους δύο συντρόφους και αυτά τα συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο να λειτουργήσουν θετικά σε όλους τους τομείς της ζωής τους και όχι μόνο στην σχέση τους!

Ακολουθώντας το πιο πάνω μοντέλο προσωπικής εξέλιξης μέσα από την σχέση , θα έχουμε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης μας , την βελτίωση της αυτοεικόνας μας , την ικανοποίηση μέσα από την σχέση μας και την αίσθηση ότι με τον / την σύντροφο μας στο πλευρό μας έχουμε την δύναμη να πετύχουμε τα πάντα!

Είναι όμορφο να αισθανόμαστε αποδεκτοί και να αισθανόμαστε ότι μας αγαπάνε. Δοκιμάστε το. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Πηγή :  sxeseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου