Ετικέτες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ισραηλινό μήνυμα στο Ιράν μέσω Αθήνας;


12.10.2013

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιχειρήσει εναντίον του Ιράν αν χρειαστεί ακόμη και μονομερώς, τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη έμφαση στις ασκήσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Σημείο «κλειδί» σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της άσκησης δοκιμάστηκε η ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών σε μεγάλες αποστάσεις. 

Σε σχετική ανάλυση που προηγήθηκε τον Απρίλιο του 2013 είχε επισημανθεί η ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν, όπως και το ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά με την συμπεριφορά τους ωθούν εμμέσως το Ισραήλ σε μονομερείς ενέργειες που εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια του την υπόσταση ως κράτος. 
Σύμφωνα με τις τότε αναλύσεις το σοβαρότερο επιχειρησιακό μειονέκτημα που φέρει το Ισραήλ απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία – της επίθεσης κατά του Ιράν – είναι ο μικρός αριθμός αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. "Στην περίπτωση που καταρριφθούν ένα με δύο αεροσκάφη μας εναέριου ανεφοδιασμού, η όλη επιχείρηση μοιραία θα αποτύχει" τονίστηκε χαρακτηριστικά. 



Το Ισραήλ διαθέτει συνολικά μόλις δέκα τέτοια αεροσκάφη, ενώ η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν τα καθιστά ως και τα πολυτιμότερα «εργαλεία» στην όλη επιχείρηση. Οι αναλύσεις τότε κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπους ώστε οι ΗΠΑ να του προμηθεύσουν άμεσα όσα όλα επιχειρησιακά «όπλα» που εντέλει δεν έχει μα χρειάζεται στην περίπτωση που δεν είναι τελικά διατεθειμένες οι επερχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν να γίνουν από κοινού.  

GEOPOLITICS & DAILY NEWS – http://www.geopolitics.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου