Ετικέτες

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οι αραβικές χώρες ασκούν πιέσεις στο Ριάντ





Οι αραβικές χώρες άσκησαν χθες πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τελικά να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ απηύθυναν το αίτημά τους αυτό σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από σχετική συνάντηση που πραγματοποίησαν. Αυτή διοργανώθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Ριάντ ότι δεν θέλει να καταλάβει την έδρα που του προσφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως σε διαμαρτυρία για την αποτυχία του οργάνου αυτού να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.

Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει "να αποδεχθούν την έδρα τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεχίσουν την θαρραλέα τους αποστολή της υπεράσπισης των συμφερόντων μας ιδιαίτερα από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή η οποία δημοσιοποιήθηκε από τις αραβικές χώρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ανακοίνωσή αυτή οι αραβικές χώρες εκφράζουν ωστόσο τον "σεβασμό και την κατανόησή" τους για την θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προσθέτουν ότι είναι πολύ σημαντικό το Ριάντ να εκπροσωπεί τον αραβικό κόσμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας "αυτήν την σημαντική και ιστορική περίοδο, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει 15 μέλη, ανανεώνει κάθε χρόνο 5 από τις 10 έδρες των μη μόνιμων μελών του, σε περιφερειακή βάση. Την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ, η Χιλή, η Νιγηρία και η Λιθουανία εξελέγησαν για μια διετή θητεία, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Αν η Σαουδική Αραβία εμμείνει στην απόφασή της, εναπόκειται στην αραβική ομάδα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης να βρει έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα υιοθετήσει στη συνέχεια το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης σε μια ψηφοφορία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου