Ετικέτες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τους σέρβιρε προσβολές ο Πούτιν



undefined …από την άλλη, ο Πούτιν, φαίνεται, προτιμά την παρέα της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ
undefined
Ο Ομπάμα μάλλον δεν περίμενε τέτοια αντιμετώπιση από τη Ρωσία στη σύνοδο G20.

ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ G20
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη διάρκεια του δείπνου των 20 ηγετών, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς λεκτικές συγκρούσεις, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμβούλους του να βάλλουν κατά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.Υστερα από τον χαρακτηρισμό «ψεύτης» που απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, εξαιτίας της στάσης του να αρνηθεί στο Κογκρέσο κάθε σχέση της Αλ Κάιντα με τους αντάρτες της Συρίας, τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο του Λονδίνου, υποστήριξε ότι: «Η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς παρά μόνον οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι».
Η σκληρή αυτή φράση δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του. Με καθυστέρηση 12 ωρών, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε στη Μόσχα λέγοντας: «Πώς μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα αλλά σας σώσαμε από το φασισμό;» και κάνοντας χρήση του βρετανικού χιούμορ ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους των βορείων νησιών Ορκνεϊ και Σέτλαντ για τις αναφορές ότι «η Αγγλία είναι μόνον ένα νησί».
Εκτός από τον Κάμερον και ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη δική του απάντηση στον Ρώσο ομόλογό του. Τόσο για τον χαρακτηρισμό «ψεύτης» προς τον Κέρι όσο και για τη στάση της Μόσχας να τον βάλει να καθίσει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον Πούτιν. Με τους 19 ηγέτες να είναι Εγγλέζοι στο ραντεβού τους, ο Μπαράκ Ομπάμα, με αέρα σταρ, έφτασε χαλαρός και με καθυστέρηση μισής ώρας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών του G20 ο Πούτιν.
Τα «χτυπήματα» του Μπαράκ Ομπάμα δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς η απόφασή του να συναντήσει Ρώσους ακτιβιστές, υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ήταν μια κίνηση που δεν άρεσε καθόλου στο Κρεμλίνο.
Στη σκακιέρα της διπλωματικής διαμάχης για τη Συρία, η απήχηση των θέσεων των δύο υπερδυνάμεων προς τους υπόλοιπους ηγέτες του G20 ήταν μοιρασμένη. Ο Μπαράκ Ομπάμα εισέπραξε την άρνηση της Κίνας στα σχέδιά του για επέμβαση στη Συρία, ενώ εμφανής ήταν και η διστακτικότητα της Ε.Ε. να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του.
Το ναυάγιο στη σύνοδο του G20 οδήγησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο να συγκαλέσει εκτάκτως χθες το πρωί στην Αγία Πετρούπολη το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να καθορίσει τα νέα δεδομένα στο ζήτημα της Συρίας.
Στο θερμό αυτό κλίμα, η ενίσχυση των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποκάλυψε ότι ένα ακόμα πλοίο, αμφίβιο αποβατικό, θα παραλάβει «ειδικό φορτίο» από το ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ με κατεύθυνση την περιοχή της Συρίας.
Πηγή :  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου