Ετικέτες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Φάρμακο για την ψωρίαση μπορεί να θεραπεύσει το διαβήτη τύπου 1


Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης φαίνεται να έχει θέση και στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια μικρή δοκιμή σε ασθενείς στις ΗΠΑ δείχνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο βοηθά τον οργανισμό να παράγει τη δική του ινσουλίνη , η οποία είναι το κλειδί για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι η καλύτερη από άλλες θεραπείες , επειδή προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ψωρίαση, όπως ο διαβήτης τύπου 1 , είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα υγιή κύτταρα του δέρματος. Σε κλινικές δοκιμές του φαρμάκου για την ψωρίαση, βρέθηκε ότι επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο των Τ-κυττάρων που συμμετέχουν στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα μελέτησαν 33 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν σε εβδομαδιαίες ενέσεις το φάρμακο για την ψωρίαση για 12 εβδομάδες, από όπου διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να διατηρήσουν την ινσουλίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα .

“Στο μέλλον το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη της εξέλιξης της» - αλλά είναι απίθανο να αποτελέσει από μόνο του μια θεραπεία.”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μαρκ Ρίγκμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές και να γίνουν μετρήσει μετά την λήψη του φαρμάκου για 18-24 μήνες.  


Πηγή :  news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου