Ετικέτες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η CIA πίσω από το πραξικόπημα στο Ιράν το 1953

«Το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το υπουργικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής», αναφέρεται σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο για το Ιράν.
undefined                          Ο Μοχάμεντ Μοσαντέχ, πρωθυπουργός του Ιράν εκείνη την περίοδο, είχε εθνικοποιήσει το πετρέλαιο της χώρας.
Το ιρανικό πετρέλαιο θεωρείτο ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κίνηση του Μοσαντέχ είχε προκαλέσει την οργή του Λονδίνου.
Η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA παραδέχεται ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα σε βάρος του, στις 18 Αυγούστου του 1953.
Κατά καιρούς, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας βελτίωσης των διμερών σχέσεων, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αναφερθεί σε συνδρομή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1953.
Με την πτώση του Μοσαντέχ, είχε τοποθετηθεί στον θρόνο ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί, στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, έως ότου ανατράπηκε από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου