Ετικέτες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Νέα συσκευή…μυρίζει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης


undefined
Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι δίνει ακριβή αποτελέσματα σε ποσοστό κατά 95 %
Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια συσκευή που μπορεί να “μυρίζει” τα δείγματα ούρων και να διαγιγνώσκει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Συγκεκριμένα η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα για την ανίχνευση αερίων χημικών ουσιών που δείχνουν εάν τα καρκινικά κύτταρα είναι παρόντα. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι δίνει ακριβή αποτελέσματα σε ποσοστό κατά 95%, όπως ανέφεραν οι εφευρέτες στο περιοδικό PLoS One. Ωστόσο υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να τελειοποιηθεί το τεστ και να γίνει ευρέως διαθέσιμο.
Οι ειδικοί αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους πρωιμότερης διάγνωσής του και πολλοί εστιάζουν στην μυρωδιά των ούρων, επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν την μυρωδιά του.
Τη νέα συσκευή επινόησαν οι καθηγητές Κρις Πρόμπερτ, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και Νόρμαν Ράτκλιφ, από το Πανεπιστήμιο West of England. Όπως εξηγούν, δοκίμασαν τη συσκευή τους σε 98 δείγματα ούρων από άνδρες, οι 24 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με καρκίνο της κύστεως και οι υπόλοιποι έπασχαν από άλλα προβλήματα του ουροποιητικού.
«Η νέα αυτή μέθοδος είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερο σύνολο των δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δειγμάτων από τα δύο φύλα, γυναίκες και τους άνδρες», επεσήμαναν οι ερευνητές.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως προσβάλλει ετησίως περισσότερα από 2.800 άτομα στη χώρα μας, με τους άντρες να αποτελούν τα δύο τρίτα των πασχόντων. Στην πραγματικότητα, είναι ο τρίτος συχνότερος στους άντρες, αποτελώντας το περίπου 9,4% των κρουσμάτων καρκίνου που καταγράφονται ετησίως.
Το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του καθώς έχει βρεθεί ότι οι καπνιστές διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν.
Πηγή :  http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου