Ετικέτες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Πού ζούν και πού συχνάζουν οι Έλληνες του Λονδίνου


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, πολλοί πλούσιοι Έλληνες αγοράζουν μανιωδώς τον τελευταίο καιρό ακίνητα στο Λονδίνο.

Πού ζούν και πού συχνάζουν οι Έλληνες του Λονδίνου
Η ζήτηση από Έλληνες για αγορά ακινήτων στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά 40%. Επίσης, η αναζήτηση κατοικιών από Έλληνες μέσω Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά 50% το τελευταίο εξάμηνο. Είναι προφανές ότι ένα νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων ετοιμάζεται να εισρεύσει στην βρετανική πρωτεύουσα.
Η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στο Λονδίνο ξεκινάει το 1670 όταν περίπου 100 Έλληνες που δεν άντεχαν τον οθωμανικό ζυγό ταξίδεψαν ως την πρωτεύουσα του βασιλείου της Αγγλίας κι έφτιαξαν μια μικρή εκκλησία και μια μικρή κοινότητα γύρω της, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Soho. Όποιος περπατήσει τους πολυσύχναστους δρόμους της κεντρικής αυτής συνοικίας θα πέσει ακόμη και σήμερα πάνω στην… Greek Street.

Βέβαια, Έλληνας είχε πρωτοφθάσει στις βρετανικές ακτές ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. Ήταν ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, ο «Κολόμβος» της εποχής του, που το 325 π.Χ. ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Μασσαλία, μεγάλη ελληνική αποικία της εποχής, για να ταξιδέψει στην βορειοδυτική Ευρώπη, φθάνοντας ως τα βρετανικά νησιά και, πιθανότατα, μέχρι και την Σκανδιναυία.
Πίσω στο Soho, όμως, που αποτέλεσε τον πόλο έλξης πλούσιων Ελλήνων που ήθελαν να φύγουν από την τουρκοκρατούμενη πατρίδα για τα επόμενα 250 χρόνια από τότε που οι πρώτοι 100 έφτιαξαν την ελληνική κοινότητα του Λονδίνου. Ειδικά μετά την μικρασιατική καταστροφή, άρχισαν να εισρέουν στην αγγλική πρωτεύουσα και Έλληνες κατώτερου βιοτικού επιπέδου, οι οποίοι άρχισαν να ανοίγουν εστιατόρια στην ίδια περιοχή και, αργότερα, στο Camden. Η βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο, έστειλε, φυσικά και πολλούς μετανάστες από το μαρτυρικό νησί.
180.000 Έλληνες!
Τον τελευταίο αιώνα ο ελληνικός πληθυσμός του Λονδίνου αυξήθηκε σημαντικά και πλέον μιλάμε για περίπου 180.000 ελληνόφωνους, σε ένα ποσοστό περίπου 85% Κύπριους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα της αγγλικής πρωτεύουσας έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την εκεί τουρκική κοινότητα, ξεχνώντας αντιπαλότητες και έριδες. Οι περισσότεροι κατοικούν σήμερα στην περιοχή του Palmers Green στο Βόρειο Λονδίνο, ανάμεσα στις στάσεις του μετρό Turnpike Lane και Woods Green. Στην οδό Green Lanes (που οι ντόπιοι την λένε Greek Lanes) υπάρχουν δεκάδες ελληνικά και κυπριακά, αλλά και τουρκικά καταστήματα. Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός βρίσκεται, επίσης, εκεί, στην οδό Trinity Road Wood Green.
Οι πιο ευκατάστατοι Έλληνες του Λονδίνου, βέβαια, επιλέγουν τις περιοχές του Chelsea, του Bayswater, του Kensington και της Belgravia. Ειδικά στο Bayswater, όπου υπάρχουν και αρκετά πολυτελή καζίνο, είναι δεδομένο ότι θα ακούσει κανείς ελληνικά στον δρόμο ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην γειτονιά αυτή έχει φιλοξενήσει πολλούς διάσημους ελληνικούς γάμους, όπως του διαδόχου Παύλου με την Μαρί Σαντάλ.
Το κείμενο αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς μια αναφορά στα δύο «ιστορικά» μπουζουκτσίδικα του Λονδίνου, το “Arizona” και το “Elysee”, το πρώτο στο Marylebone, δίπλα στο Bayswater και το δεύτερο στην κεντρική Fitzrovia, πολύ κοντά στη Tottenham Court, όπου ειδικά η μεγάλη φοιτητική κοινότητα της πόλης έχει ζήσει μερικά από τα πιο αξέχαστά της γλέντια.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου