Ετικέτες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Υπουργός «εις θάνατον» για διαφθορά


undefined
09.07.2013

Λίγο πριν αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα στην Κίνα, ο Σι Ζινπίνγκ είχε δεσμευτεί ότι θα κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς, την οποία θεωρούσε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του κινεζικού «δράκου». Η καταδίκη του πρώην υπουργού Σιδηροδρόμων, Λιου Ζιτζούν, αποδεικνύει ότι ο νέος πρόεδρος της Κίνας δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά στις πράξεις. Ο Ζιτζούν ήταν γνωστός ως ο «πατέρας» των τρένων υψηλής ταχύτητας και ένας από τους πιο ισχυρούς υπουργούς της κυβέρνησης, που ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκε όλη του η δράση, από τη στιγμή που εισήλθε στον πολιτικό στίβο, το 1986. Το δικαστήριο επέβαλε σκληρή ποινή στον τέως υπουργό, καταδικάζοντάς τον σε θάνατο, που αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε ισόβια. Ακόμη, στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων εφ΄όρου ζωής και κατάσχεται όλη η προσωπική του περιουσία.



Το κόμμα είχε εκδιώξει τον Ζιτζούν από τις τάξεις του τον περασμένο Μάιο μετά από καταγγελίες ότι καταχράστηκε χρήματα και έπαιρνε μίζες κατά τη διάρκεια της κατασκευής των τρένων υψηλής ταχύτητας. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κίνας ήταν ένα έργο-μαμούθ, στην εκτέλεση του οποίου είχαν διαπιστωθεί πολλές παρατυπίες και προβλήματα ασφαλείας. Το ποτήρι ξεχείλισε τον Ιούλιο του 2011, όταν σκοτώθηκαν 40 άτομα σε σύγκρουση τρένων, γεγονός που προκάλεσε γενική κατακραυγή. Το πανίσχυρο υπουργείο Σιδηροδρόμων διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη τον Μάρτιο και οι αρμοδιότητές του πέρασαν στο υπουργείο Μεταφορών.
Το δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σκοτεινές «μπίζνες» του τέως υπουργού με τη διευθύντρια μιας επενδυτικής εταιρείας, ονόματι Ντινγκ Γιουσίν. Ο υπουργός τη βοήθησε να αποκτήσει μετοχές σε μια εταιρεία που κατασκευάζει τροχούς για τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τη βοήθησε να βρει τη σχετική χρηματοδότηση. Οπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο, η Ντινγκ και η οικογένειά της είχαν «τεράστια οφέλη», που προκάλεσαν όμως «γιγαντιαίες σπατάλες δημοσίου χρήματος».
Επιπλέον, οι εισαγγελείς απέδειξαν ότι έλαβε χρήματα από τουλάχιστον 11 άτομα για να τα βοηθήσει να πάρουν προαγωγή ή να συνάψουν κάποιο συμβόλαιο. Η απόφαση αναφέρει ότι οι χειρισμοί του Λιου οδήγησαν «σε τεράστιες κρατικές απώλειες και ζημίωσαν τα συμφέροντα του λαού».
Η ποινή του, πάντως, κρίθηκε αρκετά… ήπια από μέλη της κινεζικής «μπλογκόσφαιρας», που θα ήθελαν να δουν τον πρώην υπουργό να καρατομείται… κυριολεκτικώς.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΙ ΖΙΝΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ
Θα κυνηγήσω τις «μύγες» αλλά και τις «τίγρεις»
Ο Σι Ζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι θα κυνηγήσει με την ίδια ένταση και τις «μύγες» αλλά και τις «τίγρεις». Ο Λιου ήταν μία από τις «τίγρεις», ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός αξιωματούχος που βρέθηκε στο σκαμνί από τη νέα κινεζική διοίκηση με την κατηγορία της διαφθοράς. Τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε ότι διερευνάται η δράση του Λιου Τιενάν, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο σώμα που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της κινεζικής οικονομικής πολιτικής.
Κατηγορία
Η κατηγορία εναντίον του είναι «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις» και η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις ενός δημοσιογράφου που αποκάλυψε ότι ο Λιου είχε συνάψει «ύποπτες» οικονομικές συμφωνίες, είχε πλαστογραφήσει το βιογραφικό του και είχε απειλήσει να σκοτώσει μια πρώην ερωμένη του.
Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και ο Λέι Ζενγκφού, ο οποίος είχε βρεθεί στη δίνη ενός σκανδάλου με ερωτικά βίντεο, αλλά τελικά φυλακίστηκε επειδή έπαιρνε μίζες. Αλλος ένας αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν κατονομάζεται από τα κινεζικά ΜΜΕ, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, με την αιτιολογία των «πειθαρχικών παραβάσεων», που συνήθως σημαίνει ότι κατηγορείται για διαφθορά.
ΜΠΟ ΣΙΛΑΪ
Στόχευε την κορυφή, κατέληξε στο εδώλιο
Η επόμενη δίκη, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι του Μπο Σιλάι, του αντιπάλου του Σι Ζινπίνγκ για την προεδρία, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κούρσα επειδή κατηγορήθηκε για διαφθορά και για συμμετοχή σε φόνο μαζί με τη σύζυγό του. Ο Μπο Σιλάι ήταν εξαιρετικά φιλόδοξος, σε σημείο που έφτασε να υποκλέπτει συνομιλίες ακόμη και του τότε προέδρου Χου Ζιντάο, γεγονός που συνετέλεσε στο να καθαιρεθεί από το αξίωμά του.
Η δολοφονία
Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, του το είχε δώσει ο αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ, Γουάνγκ Λιτζούν, ο οποίος κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο κουβαλώντας κασέτες με ενοχοποιητικό υλικό για το πρώην αφεντικό του για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία. Ηταν ο Νιλ Χέιγουντ, που είχε βρεθεί νεκρός πέρυσι και που ήταν στενός επαγγελματικός φίλος του Μπο, καθώς και εραστής της γυναίκας του Σιλάι, Γκου Καϊλάι.
Ο αστυνομικός φοβήθηκε ότι θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και κατέφυγε στους Αμερικανούς, «καρφώνοντας» τον Μπο Σιλάι, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας αλλά και για «ανάρμοστες σχέσεις» με γυναίκες. Ανακαλύφθηκε ακόμη ότι μέσω ενός δικτύου εταιρειών η οικογένεια Μπο έχει βγάλει εκτός χώρας τουλάχιστον 160 εκατ. δολάρια. Ακόμη ότι ο γιος, Μπο Γκουγκουά, που σπουδάζει στο Χάρβαρντ, διάγει έναν πολυτελή βίο χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς τη χρηματοδότηση των πανάκριβων σπουδών του. Μάλιστα οδηγεί μια Ferrari, την οποία χρησιμοποίησε σε ραντεβού του, με την κόρη του τότε Αμερικανού πρέσβη, Τζον Χάντσμαν.
 ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ - http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63855382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου