Ετικέτες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Real test στην ρωσική αντιπυραυλική ασπίδα


undefined
Βίκτορ Λιτόβκιν
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας κάνει «γυμνάσια» στις ένοπλες δυνάμεις. Αιφνιδιαστικός «κόκκινος» συναγερμός ελέγχει την αεράμυνα της Ρωσίας, με τις μεγαλύτερες αμυντικές ασκήσεις από την εποχή της ΕΣΣΔ. Και έπεται συνέχεια…
Το μεγαλύτερο τεστ ετοιμότητας και ελέγχου της αμυντικής ικανότητας του ρωσικού στρατού για την αποτροπή επιθέσεων από τον ουρανό τα τελευταία 20 χρόνια, διεξήχθη στα τέλη Μαΐου στον εναέριο χώρο του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας.
Ήταν ώρα 05.00 το πρωΐ της 27ης Μαΐου, όταν ξαφνικά αρκετές χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Το υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε την μεγαλύτερη -τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια - στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας (ΔΑΑ), της Στρατηγικής Αεροπορίας και των σχηματισμών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Ταυτόχρονα, ο «κόκκινος» συναγερμός σήμανε και στις μεραρχίες Αντιπυραυλικής Άμυνας που καλύπτουν την κεντρική βιομηχανική περιοχή και τη πρωτεύουσα της Ρωσίας, καθώς και στην 1η Στρατιά της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και στις Δυνάμεις Αεράμυνας (ΔΑ) της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Επί ποδός εθνικού συναγερμού
Οι εντολές που δόθηκαν για την εκτέλεση της άσκησης δεν ήταν απλές. Για παράδειγμα, μερικά συντάγματα Αεράμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300PMU2 «Favorit» , μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Λένινγκραντ στο πολύγωνο δοκιμών Ασουλούκ, στην περιοχή Άστραχαν. Εκεί, μετά την ολοκλήρωση της πορείας αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, απλώθηκαν στο χώρο για να αποκρούσουν μια μαζική αεροπορική επίθεση του υποθετικού εχθρού. Τον ρόλο του εχθρού  τον είχαν μερικές μοίρες αεροσκαφών που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο «Baltimore» , στο Βορόνιεζ και επιτέθηκαν σε στόχους στο πολύγωνο Ασουλούκ. Τα αεροσκάφη επιχείρησαν σε όλα τα ύψη, επιτιθέμενα σε προστατευόμενα αντικείμενα από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα, θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου, δημιουργούσαν παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα εδάφους, εμποδίζοντας τους σταθμούς ραντάρ των αμυνομένων να «κλειδώσουν» τους εναέριους στόχους στο στόχαστρο τους.
Όπως ανακοινώθηκε από τους εμπειρογνώμονες που παρακολούθησαν τα στρατιωτικά γυμνάσια, όλες οι εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ από τα επιθετικά αεροπλάνα του «εχθρού» καταστράφηκαν από τα πυραυλικά βλήματα των S-300. 

Ασκήσεις ετοιμότητας από τον Φεβρουάριο


Στον έκτακτο - αιφνιδιαστικό - έλεγχο πολεμικής ετοιμότητας των δυνάμεων αποτροπής από πυραυλικά χτυπήματα της ρωσικής αμυντικής μηχανής συμμετείχαν 8.700 στρατιωτικοί, 185 μαχητικά αεροσκάφη και 240 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

  • Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η ίδια άσκηση ετοιμότητας έλεγξε τις πολεμικές ικανότητες των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών - Καταδρομέων (ΔΑΚ) και των μονάδων και σχηματισμών της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
  • Τον Μάρτιο, υπό τις διαταγές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι μονάδες της ΠΑ, των ΔΑ και των ΔΑΚ, που σταθμεύουν στην περιφέρεια Κρασνοντάρ και στην περιοχή του Ροστόφ.
  • Τον Μάϊο ήρθε η σειρά των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας. Το νέο ξεχωριστό «Σώμα» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο της ενοποίησης υπό κοινή διοίκηση μονάδων των Διαστημικών Δυνάμεων, της Αντιπυραυλικής Άμυνας, των Συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης του διαστήματος, της Αεράμυνας και των μονάδων ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου.

  • Τα μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης MiG-31, που εκτελούν περιπολίες σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου στο βορρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως ανακοίνωσαν στην ενημέρωση οι αξιωματικοί, είχαν πάρει εντολή για την ανίχνευση και την καταστροφή της εχθρικής αεροπορίας. Η επιχειρησιακή καθοδήγηση στους στόχους, ανατέθηκε να εκτελεστεί από το αεροσκάφος επιτήρησης και καθοδήγησης Α-50. Ο αεροπορικός σχηματισμός του υποθετικού εχθρού που προσομοίωσε τη μαζική επίθεση με πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, εκτέλεσε εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ (ALCM) ενάντια σε επίγειους στόχους.
    Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από απόσταση που βρίσκονταν στο όριο της ζώνης ανίχνευσης, χωρίς να εισέλθουν τα αεροσκάφη στη ζώνη βολής των πυραυλικών συστημάτων των MiG-31. Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων κρουζ ανιχνεύθηκαν από το σύστημα ραντάρ των αεροσκαφών Α-50. Τα βλήματα κρουζ  καταστράφηκαν από τα μαχητικά αναχαίτισης MiG-31.
    Στη διάρκεια της άσκησης έγινε αναδιάταξη της θέσης των σχηματισμών των βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σε απομακρυσμένα αεροδρόμια. Εκεί, τα βομβαρδιστικά μετώπου Su-24 και Su-34 εκτέλεσαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους εδάφους και αναχαίτισαν αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ του υποθετικού εχθρού στον αέρα. Την ίδια στιγμή, οι Δυνάμεις Αεροδιαστημικής Άμυνας αναχαίτισαν χτυπήματα του εχθρού από τα βάθη της θάλασσας.
    Αποτροπή του πρώτου χτυπήματος
    Οι ρωσικές Δυνάμεις Αεροδιαστημικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία και οι Δυνάμεις Αντιπυραυλικής Άμυνας, δεν είχαν βιώσει τέτοιας μεγάλης κλίμακας ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας για πάνω από είκοσι χρόνια. Και αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι ασκήσεις του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Μόσχας, που αποτελεί συστατικό στοιχείο των ΔΑΑ, ποτέ δεν δημοσιοποιούνται, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ηγεσία της χώρας και των ενόπλων δυνάμεων στην πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεων και των μέσων αποτροπής ενός αιφνίδιου πυραυλικού-πυρηνικού χτυπήματος.
    Πολεμικά παιχνίδια επί χάρτου

    Ικανοποίηση Πούτιν

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αξιολόγησε ως «ικανοποιητικό» το αποτέλεσμα των ασκήσεων ετοιμότητας των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα και έδωσε εντολή για τη βελτίωση του συστήματος διοίκησης και επικοινωνιών. Την αναφορά για τα αποτελέσματα των στρατιωτικών γυμνασίων, έδωσε στον επικεφαλής του κράτους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
    RIA Novosti
    Ποιός όμως έπαιζε το ρόλο του πιθανού εχθρού στις προηγούμενες ασκήσεις, οι στρατιωτικοί δεν μας το είπαν. Αλλά μπορούμε να κάνουμε τεκμηριωμένες υποθέσεις. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει την ανησυχία της για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Επιπλέον, η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ομπάμα, επικεντρώθηκε πάνω ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα.
    Την παραμονή των ασκήσεων, το θέμα συζητήθηκε σε διεθνές συνέδριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το οποίο διεξήχθη στη Μόσχα. Στη συνέχεια, στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην περιοχή Καλίνινγκραντ, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία ο σταθμός ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλικές επιθέσεις «Voronezh-DM» .
    Όλα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε για το ποιό κράτος και ποιός στρατιωτικός οργανισμός μπορεί να είναι σήμερα σε θέση να δοκιμάσει την αντοχή και την ισχύ του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Και η απάντηση είναι προφανής: οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα και οι «πιθανοί εχθροί»  των ασκήσεων του παρελθόντος. Στις συγκεκριμένες ασκήσεις, δεν είχαν προσκληθεί στρατιωτικοί παρατηρητές από το εξωτερικό. Η αιτία δεν αφορούσε μόνο στο αιφνιδιαστικό στοιχείο της διενέργειας τους, αλλά και σε τυπικούς λόγους. Σύμφωνα με τους όρους του κειμένου της Βιέννης (περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας του ΟΑΣΕ, σ.σ.), πρέπει να προσκληθούν ξένοι στρατιωτικών παρατηρητών, όταν στους «ελιγμούς» - ασκήσεις - συμμετέχουν πάνω από 9.000 άτομα. Αυτή τη φορά, οι συμμετέχοντες ήταν κατά 300 άτομα λιγότεροι…
    Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν
    Στις 30 Μαΐου 2013, το συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι παρόμοιες αιφνιδιαστικές ασκήσεις και έλεγχοι ετοιμότητας των Στρατιωτικών Περιφερειών, των Κλάδων, των Όπλων και των Σωμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα συνεχιστεί. Στον κατάλογο των συναγερμών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι σύντομα έρχεται η σειρά για τον έλεγχο της πολεμικής ετοιμότητας της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων...
    Η Ρωσία Τώρα

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου