Ετικέτες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι Γερμανοί συνδέουν το κούρεμα του χρέους με τις πολεμικές επανορθώσεις




undefined
«Η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσει άμεσα», συμφώνησαν οι ομιλητές σε εκδήλωση στο Βερολίνο
Εκδήλωση με θέμα την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων πραγμαοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο.  Σε αυτήν συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ιστορικοί, πολιτικοί, αλλά και πολιτικοί επιστήμονες. 
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Γερμανία δεν θα συναινούσε σε άμεση πληρωμή των επανορθώσεων προς την Ελλάδα και συνέδεσαν το ζήτημα με ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους.
Ο ιστορικός Αρμπρεχτ Ριτσλ ανάφερε ότι πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται η «λέξη επανορθώσεις», έκανε λόγο για «συμβολές» και τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να προβεί σε μια «συμβολική πράξη που θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και θα ξαναδώσει στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους», τονίζοντας ότι τα οικονομικά έπονται.
Η βουλευτίνα του κόμματος Die Lienke Ανέτε Γκροτ έκανε λόγο για σιωπηρή αναγνώριση των γερμανικών οφειλών και τόνισε: «Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το ενδεχόμενο. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα ήταν κι άλλοι διατεθειμένοι να πιουν. Ο μεγαλύτερος φόβος στο μυαλό των γερμανών πολιτικών είναι ότι ‘αν πληρώναμε πολεμικές αποζημιώσεις σε μία χώρα, θα ακολουθούσαν μετά και οι υπόλοιπες’. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο για το ζήτημα»

Ο ελληνικής καταγωγής ευρβουλευτής του FDP κ. Γ. Χατζημαρκάκης συμφώνησε με την κυρία Γκρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να καταβληθούν όμως και χρήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με κούρεμα. Ένα επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά, θα ήταν μία ενδεχόμενη λύση».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου