Ετικέτες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κατάρ - Οι ΗΠΑ ανοίγουν διάλογο με τους Ταλιμπάν


Μετά από δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν
Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στη Ντόχα (φωτογραφία: REUTERS)
Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στη Ντόχα (φωτογραφία: REUTERS)
Απευθείας ειρηνευτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες στη Ντόχα του Κατάρ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Τρίτη. Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ παρέδωσε τον έλεγχο ασφάλειας του Αφγανιστάν στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν εγκαινίασαν την Τρίτη το πρώτο πολιτικό γραφείο τους στο εξωτερικό. 
 
Ο διάλογος θα προχωρήσει υπό τον όρο ότι οι Ταλιμπάν θα αποκηρύξουν τη βία, θα σπάσουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και θα σεβαστούν το αφγανικό σύνταγμα, κυρίως τα άρθρα του για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, τις πρώτες εβδομάδες θα γίνουν διερευνητικές επαφές για τις προθέσεις των δύο πλευρών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί - μεταξύ άλλων - το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων.      
 
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα αποστείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου