Ετικέτες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κεμάλ Χατζιδάκις


Μάνος hadjidakis.jpg

Το εντελώς εξωφρενικό περιστατικό που συνέβη σε ελληνικό Δημοτικό σχολείο δεν προκαλεί απλώς πολιτισμικό σοκ. Είναι και απόδειξη των σκοτεινών ημερών που διανύουμε. Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η επιδρομή της διευθύντριας στην αίθουσα της Ε’ τάξης, με σκοπό να μαζέψει τις φωτοτυπίες ενός τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι. που η δασκάλα των καλλιτεχνικών είχε μοιράσει στους μαθητές;
Η απαράδεκτη αντίδραση της διευθύντριας έγινε ύστερα από καταγγελία ενός γονέα, ότι η δασκάλα έκανε το… έγκλημα να διδάξει το πασίγνωστο τραγούδι του «Κεμάλ» στο μάθημα της Μουσικής!!! Ο γονέας είδε, προφανώς, πίσω από την ενέργεια αυτή συνωμοσία και ισλαμιστική προπαγάνδα!
Το προκλητικά αναπάντεχο είναι ότι η θέση του αυτή έτυχε ευνοϊκής αποδοχής από τη διευθύντρια, η οποία όχι μόνο αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε, αλλά κάλεσε από πάνω τη δασκάλα να απολογηθεί. Οπως μάλιστα η ίδια η δασκάλα καταγγέλλει, η διευθύντρια δήλωσε απογοητευμένη και της έκανε μάθημα για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής δουλειάς στο Δημοτικό σχολείο, η οποία -κατ’ εκείνη- είναι να τονώνει το εθνικό φρόνημα των παιδιών (το οποίο προφανώς υπέσκαπτε το τραγούδι)!

Τα εκπληκτικά αυτά πράγματα, που δεν αντέχουν στην κοινή λογική, συμβαίνουν δυστυχώς στην Ελλάδα του 2013. Στην Ελλάδα της κρίσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Και είναι σημάδια αποκαρδιωτικά και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου αλλά και για τη συμπεριφορά ορισμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να θεωρούν σήμερα αντεθνικό και επικίνδυνο για το φρόνημα των Ελλήνων τον… Μάνο Χατζιδάκι!!!
Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για κάποιο γραφικό κρούσμα λογοκρισίας. Γραφικό και μεμονωμένο. Η δασκάλα όμως στην καταγγελία της δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας. Μιλά για φαινόμενα φανατισμού που παγώνουν το αίμα και τα οποία τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες διευθυντών και των ανωτέρων τους.
Τέτοια κρούσματα επικίνδυνης άγνοιας και απαίδευτης μισαλλοδοξίας πρέπει και να δημοσιοποιούνται και να καταγγέλλονται. Ιδίως όταν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ταχθεί να μεταφέρουν στη νέα γενιά την παιδεία και τις αρχές της ανεκτικότητας, της ισότητας, της ελευθερίας, της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης. Γιατί εκεί που σταματά η παιδεία αρχίζει το σκοτάδι…
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου