Ετικέτες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου


Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη 10η Ιουνίου 1944, οπότε 218 κάτοικοιτου Διστόμου έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Ο δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας τιμά την επέτειο αυτή με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μνήμης.Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το περασμένο Σάββατο με ποδηλατικό γύρο θυσίας καισκακιστικό αγώνα, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά. Την Κυριακή ακολούθησε ο καθιερωμένος “Δρόμος Θυσίας”.Διακόσιοι εβδομήντα πέντε ενήλικοι δρομείς διένυσαν απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από τον Καρακόλιθο, έξω από τη Λιβαδειά, μέχρι το Δίστομο και το ναό του Αγίου Νικολάου, όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των 218 Διστομιτών, που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
 
Η διοργάνωση του αγώνα έγινε από τηνΑθλητική Ψυχαγωγική Ένωση Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου “Μεδεών”, υπό την αιγίδα του δήμου. Στον τερματισμό τα μέλη του συλλόγου δρομέων Νέας Σμύρνης άνοιξαν πανό με το σύνθημα “Ελλάς- Όχι στον φασισμό”, ενώ δρομείς από τα μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών κρατούσαν πανό που έγραφε “Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ”. Αγώνα δρόμου πραγματοποίησαν, επίσης, εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων από το Μαυσωλείο ως την πλατεία του Διστόμου.
Το ίδιο βράδυ στο θέατρο του Μαυσωλείου το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου “Θεατροφρένεια”παρουσίασε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Το μεγάλο μας τσίρκο”, παρόντος του Κώστα Καζάκου, πρωταγωνιστή στη θρυλική παράσταση του 1973.
Σήμερα στον ίδιο χώρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Νεοναζί: το Ολοκαύτωμα της Μνήμης”. Την προβολή θα προλογίσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Αύριο στο γήπεδο των Άσπρων Σπιτιών της παραλίας Διστόμου θα διεξαχθούν περιφερειακοί σχολικοί αγώνες, ενώ την Παρασκευή στο προαύλιο των Μουσείων η χορωδία “ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ” Διστόμου θα δώσει συναυλία με τη συμμετοχή των δημοτικών χορωδιών Σαλαμίνας, Ναυπλίου και Νέας Αρτάκης.
Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση “Πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε” αφιερωμένη στους αγώνες των Ελλήνων για Ελευθερία από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή θα γίνει εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών, καθώς και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές. Θα ακολουθήσει “Λαμπαδηφορία” και τοποθέτηση χώματος σε τύμβο από μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και μουσική βραδιά με τον Αλέξανδρο Χατζή.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου με μνημόσυνο των σφαγιασθέντων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας, κκ Γεωργίου, πομπή προς το Μαυσωλείο και επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από το δήμαρχο Διστόμου, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει έκθεση ζωγραφικών των μαθητών των δημοτικών σχολείων του δήμου με θέμα “Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ειρήνη στη Γη”, στο δημαρχείο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου