Ετικέτες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σταυρίδης: Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον για το ΝΑΤΟ


Posted: 14 May 2013 06:50 AM PDT

Των Al Pessin/Δημήτρης Μανής (επιμέλεια)
Η Δευτέρα, 13η Μαΐου, ήταν η τελευταία ημέρα στην υπηρεσία για τον, ελληνικής καταγωγής, στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδη. Πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντα του ο Ναύαρχος Σταυρίδης παραχώρησε συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής, στην οποία ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας τα επόμενα χρόνια θα είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο και οι ύποπτοι όπως και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν απωθούνται από τέτοιες ενέργειες σε τακτική βάση. Για το λόγο αυτό ο Ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχος του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε είναι πολύ λίγα και ιδιαιτέρως εμείς ως ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, τέτοιου είδους επιθέσεις είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθούν, οποιοσδήποτε έχει καλή γνώση χειρισμού ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια ενέργεια.
Το ΝΑΤΟ έχει ένα Κέντρο Ελέγχου για άμυνα στον κυβερνοχώρο και ένα Κέντρο Έρευνας για το διαδίκτυο στην Εσθονία, ωστόσο ο στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας υποστηρίζει ότι ακόμα και μεταξύ των χωρών – μελών η διεθνής συνεργασία στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων είναι περιορισμένη.
«Όλες οι χώρες στον τομέα αυτό είναι πολύ ευαίσθητες και είναι πολύ επιφυλακτικές στο να προσφέρουν τις γνώσεις που έχουν ακόμα και σε συμμαχικές προς αυτές χώρες. Θα πρέπει όμως να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί οι απειλές που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλες και πολύ αληθινές».
Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι από ενοχλήσεις χωρίς σημαντικές συνέπειες μέχρι πολύ επικίνδυνες ενέργειες όπως παρεμβολές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ή διατάραξη του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας ενός αεροδρομίου. Υπάρχουν περιστατικά κλοπής εταιρικών ή κυβερνητικών πληροφοριών μέσω τέτοιων επιθέσεων. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες, εάν για παράδειγμα, κάποιος καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα ενός πυρηνικού εργοστασίου. Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια εγκληματική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει 45 εκατομμύρια δολάρια εισβάλλοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο καθηγητής Κέβιν Τζόουνς, του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανέφερε ότι το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική ενέργεια.
Όπως είπε «Αυτού του είδους η τρομοκρατία είναι πολύ πιο προσιτή γιατί δεν χρειάζεται κάποιος να κουβαλάει εκρηκτικά, μπορεί να το κάνει από το υπνοδωμάτιο του με έναν υπολογιστή».
Την ίδια ώρα, πολλές χώρες κατασκευάζουν τεχνολογία για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων και ορισμένες όπως η Κίνα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Σταυρίδη «Είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε τέτοιες ενέργειες, αλλά είναι ένας τομέας που νομίζω η κάθε μια χώρα ξεχωριστά θα πρέπει να τον κοιτάξει. Αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στην διερεύνηση τρόπων αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει μια κυβερνοεπίθεση σε μια επιχείρηση είναι το περιστατικό που συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι σε μια από της μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου της Saudi Aramco, όταν το πρωί της 15ης Αυγούστου ένας ηλεκτρονικός ιός εισέβαλλε στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας καταστρέφοντας τα αρχεία 30.000 εταιρικών υπολογιστών, περίπου τα ¾ του συνολικού δικτύου.
Αν και υπάρχουν μεμονωμένα άτομα και ομάδες που θα πραγματοποιούσαν μια επίθεση με οποιοδήποτε κόστος, ένα συντεταγμένο κράτος, λένε αναλυτές, θα είναι πολύ πιο προσεκτικό σε μια τέτοια ενέργεια. Για παράδειγμα, θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια επίθεση στο χρηματιστήριο μιας χώρας χωρίς να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο και κατά συνέπεια και σε αυτή της επιτιθέμενης χώρας.
http://gr.voanews.com/content/stavridis-interview/1660378.html - Φωτογραφία: Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου