Ετικέτες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εκβιαστικές «Προτροπές» προς την Λευκωσία για Νέο Σχέδιο Ανάν με «Όχημα» το Φυσικό Αέριο


Posted: 14 May 2013 07:24 AM PDT

undefined
Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον εξαναγκασμό της σε αποδοχή λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν υπό τον μανδύα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Μεγαλονήσου στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη για τους Ελληνοκυπρίους συγκυρία. 
Οι σχετικές “προτροπές” διατυπώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς κι από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρυ κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η «επανένωση» θα δώσει οικονομική και κοινωνική ώθηση στην Κύπρο, και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει «αναζωογόνηση» της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ακόμη πιο ωμή ήταν η παρέμβαση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού πλούτου από την κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως οι πιέσεις αυτές εμπίπτουν και στις γενικότερες προθέσεις ευρωπαϊκών και αμερικανοβρετανικών κύκλων για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για αναθέρμανση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Τα σχέδια αυτά παίρνουν νέα διάσταση στα πλαίσια του ρόλου που επιδιώκει να προσδώσει στην Άγκυρα το Στέητ Ντηπάρτμεντ στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της “Αραβικής Άνοιξης” και με επίκεντρο τις εξελίξεις στην συριακή κρίση. 
Ωστόσο, η νέα κυπριακή ηγεσία αντιλαμβάνεται ορθώς πως η συναίνεση σε τέτοιες πιέσεις θα αποτελέσει “Κερκόπορτα” επιβολής λύσεων που θα υπονομεύσουν την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας – γι’ αυτό κι ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για “λύση”. Η Λευκωσία, ωστόσο, γνωρίζει πως οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και άμεσοι: Πρώτον, υπάρχει ένα “κεκτημένο” υποχωρήσεων της κυβέρνησης Χριστόφια στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεύτερον, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δόσεις του δανείου του κυπριακού Μνημονίου να συνοδεύονται κι από δόσεις στην εφαρμογή του … Σχεδίου Ανάν ! Όσο κι αν το τελευταίο ενδεχόμενο δεν έχει ακόμη εκφραστεί επίσημα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. 
Η σημερινή κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει, παρ’ όλ’ αυτά σημαντικά ατού στα χέρια της και, ειδικότερα, τη συνεργασία με το Ισραήλ και το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μεγάλες εταιρείες για τον ενεργειακό της πλούτο. Ακόμη και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία έχει περιθώρια ελιγμών και αντίστασης σε πιέσεις (σε αυτό πρέπει, βέβαια, να υπάρξει και συμπαράσταση ενεργός από την Αθήνα). Παράλληλα, ο νέος Κύπριος Πρόεδρος - ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός στην Μεγαλόνησο που είχε πει αναφανδόν “Ναι” στο Σχέδιο Ανάν - πρέπει να έχει υπ’ όψιν του πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί – παρά τα όσα προέβλεπε το Σχέδιο αυτό … - κυρίαρχο κράτος και πως οποιαδήποτε επιλογή πάει να αναιρέσει αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να τεθεί τουλάχιστον σε δημοψήφισμα ώστε ο Ελληνισμός της Κύπρου να αποφασίσει για την μοίρα του. 
Ερώτημα αντί επιλόγου: ένα “ξαναζεσταμένο” Σχέδιο Ανάν, που θα κάνει συγκυρίαρχο στο φυσικό πλούτο όλης της Κύπρου τον Αττίλα, ποια ακριβώς προβλήματα, από όσα αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιλύσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου