Ετικέτες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι σύζυγοι… κάνουν σεξ;


Σε ένα γάμο υπάρχουν πάντα περίοδοι εύκολες και δύσκολες, φάσεις που αναδύονται μέσα από την κοινή πορεία του ζευγαριού και φέρνουν προβλήματα που επηρεάζουν τη σχέση και την επικοινωνία των δύο συντρόφων.
Άλλες φορές τα προβλήματα προκύπτουν από οικονομικές ή κοινωνικές δυσκολίες και άλλοτε από παράγοντες που το ίδιο το ζευγάρι δεν μπορεί να ελέγξει, όπως η υγεία ή οι παρεμβάσεις από τρίτους. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι εάν ένα αντρόγυνο θα κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει προβλήματα ή όχι, αλλά το πώς θα αντιδράσει και ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσει να τα λύσει.Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και με την ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος μέσα στο γάμο.
Η πιθανότητα εμφάνισης μιας σημαντικής αλλαγής στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι αρκετά μεγάλη, καθώς το ζευγάρι αυτό πορεύεται μέσα στο χρόνο. Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες και οι μεταβολές που φέρνει ένα τέτοιο πρόβλημα και τι ρόλο μπορεί να παίξει μέσα στην καθημερινότητα του γάμου;
Πώς αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύντροφοι μια κατάσταση που εμφανίζεται όλο και συχνότερα;Αρχικά πρέπει να αναφερθεί ότι η εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος φέρνει αναστάτωση στο ζευγάρι.
Ο άνδρας ή η γυναίκα που έρχονται αντιμέτωποι με μια αλλαγή στην ερωτική τους ζωή συχνά κατακλύζονται από αμηχανία, άγχος, απογοήτευση, θλίψη και θυμό.
Για τον άνδρα, οι παθήσεις που εμφανίζονται συχνότερα μέσα στα πλαίσια ενός γάμου είναι η στυτική διαταραχή και η πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ για τη γυναίκα πιο συνηθισμένη αποδεικνύεται η διαταραχή του οργασμού. Και τα δύο φύλα, όμως, μπορούν να εμφανίσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σεξουαλικό πρόβλημα από μόνο του δεν μπορεί να απειλήσει τη συντροφική σχέση, αφού τις περισσότερες φορές είναι κάτι που επιλύεται σχετικά απλά, με την «ανώδυνη» παρέμβαση ενός ειδικού.
Τα πράγματα, όμως, γίνονται πιο δύσκολα από τη στιγμή που θα «ριζώσει» ανάμεσα στους δύο συντρόφους, εξαιτίας της άγνοιας και της προσποίησης που συχνά μπαίνει στη μέση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας άνδρας με στυτική διαταραχή, που δεν αποδέχεται το πρόβλημά του, αρνείται να μιλήσει γι’ αυτό και πιστεύει ότι, με κάποιο τρόπο, θα λυθεί μόνο του.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αμύνεται, φοβούμενος ότι θα φτάσει στο σημείο να νιώσει σεξουαλικά «λιγότερος» και ανεπαρκής.
Από την άλλη, η γυναίκα που βλέπει ένα σεξουαλικό πρόβλημα να αγχώνει το σύντροφό της, αποφεύγει να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό τον βοηθάει να αποφορτιστεί.
Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο: το πρόβλημα καταλήγει να μπαίνει για τα καλά μέσα στη σχέση του ζευγαριού και η οποία επίλυσή του απλώς… αναβάλλεται.
Στην πραγματικότητα, η λύση ενός σεξουαλικού προβλήματος ξεκινά τη στιγμή που οι δύο σύντροφοι αποφασίζουν να μιλήσουν γι’ αυτό ανοιχτά.
Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα θα πρέπει να θυμούνται ότι η αναγνώριση και η αποδοχή μιας δυσκολίας αποτελεί την αφετηρία που θα τους οδηγεί στο να την ξεπεράσουν.
Είναι ωφέλιμο να τονίσουμε, άλλωστε, ότι η ανδρολογία, η γυναικολογία και η ψυχολογία μπορούν πλέον να βοηθήσουν τους συντρόφους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα και να απολαύσουν ξένοιαστοι τη σεξουαλική ζωή που δικαιούνται.
Χριστίνα Χουσιάδα, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Ψυχολόγοι
Πηγή :  http://www.myself.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου