Ετικέτες

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μέρκελ: «Θα ήταν ανεύθυνο να μη δίδονταν στην Ελλάδα τα χρήματα»


Θα ήταν ανεύθυνο να μη δίδονταν στην Ελλάδα τα χρήματα και η χώρα να αφηνόταν να αποχωρήσει αναγκαστικά από το ευρώ είπε η Ανγκελα Μέρκελ υπερασπιζόμενη την στάση που ακολούθησε η Γερμανία στο Eurogroup, κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (CDU/CSU).

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας στις επικρίσεις φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και το κόστος και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες (επιτυχίας)».

Την Πέμπτη θα ψηφίσει η γερμανική Βουλή επί της συμφωνίας για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται μικρή αναβολή, με δεδομένου ότι το SPD ζητά πλήρη ενημέρωση πριν ψηφίσει, αμφισβητώντας ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λένε την αλήθεια για το κόστος της ελληνικής διάσωσης, αλλά και το ότι τελικά θα αποφευχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) την Τρίτη, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι έχει μελετήσει λεπτομερώς όλες τις πιθανές συνέπειες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ανεύθυνο να μη δίδονταν στην Ελλάδα τα χρήματα και η χώρα να αφηνόταν να αποχωρήσει αναγκαστικά από το ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση, με θέμα την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση μεταξύ κάποιων εκ των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και το κόστος και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες (επιτυχίας)».

Σύμφωνα με βουλευτές, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η συζήτηση στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα να διεξαχθεί την Πέμπτη, αλλά θεωρεί κατανοητό εάν μετατεθεί για την Παρασκευή.

SPD: πείτε την αλήθεια

Την πρόθεση των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να υπερψηφίσουν την συμφωνία του eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο κ. Σταϊνμάγερ του SPD δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσε στους βουλευτές του μια στάση η οποία θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τόνισε, πάντως, ότι η λύση που δόθηκε είναι μόνο προσωρινή και ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «αντίθετα προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης», αναβλήθηκε μόνο για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2013).

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιο σχέδιο θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, καθώς, όπως είπε, κάποια στοιχεία της λύσης υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές.

Πιο αυστηρός και απόλυτος ο Πεερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου έτους, είπε ότι η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να ψηφίσει για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι η κυβέρνηση να παράσχει στους βουλευτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής θα συνεδριάσει την Τετάρτη και η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας την Πέμπτη, σύμφωνα με τον βουλευτή της συμπολίτευσης (Χριστιανοδημοκράτες) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

Πάντως την Τρίτη, ο Β.Σόιμπλε εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από το Βερολίνο «το αργότερο έως την Παρασκευή».

Πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου