Ετικέτες

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα



Στην εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος μετέφερε ένα δορυφόρο, προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως η εκτόξευση ήταν επιτυχής και ο πύραυλος μπήκε στην προγραμματισμένη τροχιά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας.
Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Οκινάουα.
Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Aμυνας (NORAD) ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή πυραύλου.
«Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της NORAD.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας και άλλων χωρών, καθώς αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Μετά από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος).
Την εκτόξευση καταδίκασε απερίφραστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι συνιστά μια «προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο γενικός γραμματέας «εκφράζει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου που ανακοίνωσε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία το Συμβούλιο ζητεί από τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε καμιά εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του κ. Μπαν Κι Μουν επισήμανε ακόμη ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ «ασκεί πιέσεις στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να μην προβεί σε εκτόξευση πυραύλου και αντί αυτού να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους γείτονές της λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού της».
«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η προκλητική ενέργεια στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Μπαν Κι Μουν είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών που τους ανησυχεί ιδιαίτερα η εκτόξευση αυτή.
Και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου υπογραμμίζοντας ότι συνιστά μια «ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση «κατάλληλων μέτρων» σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας καθώς έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τη στενή συνεργασία με τους φίλους της στην περιοχή.
«Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους έξι εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες».
Από την πλευρά της η Κίνα τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκειμένου η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο», σημειώνεται σε σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου που εκτιμά ότι «είναι καιρός να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στην κορεατική χερσόνησο».
Και στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της και ο ιαπωνικός λαός την ανησυχία του μετά την «απαράδεκτη» δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μόσχα, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, σημειώνοντας ότι η απομονωμένη αυτή χώρα της κορεατικής χερσονήσου παραβίασε την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση από την Πιονγκγιάνγκ.
«Η πρωτοβουλία της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση αυτή δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατάσταση στην περιοχή», εκτιμά η Μόσχα καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές.
Επισημαίνει ακόμη ότι η ενέργεια αυτή καθιστά «πολύ πιο δύσκολες» τις διεθνείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και ζητεί από τις άλλες χώρες να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου