Ετικέτες

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο



undefined
Μόνιμη είναι πλέον η παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο, με έξι εκστρατείες μακράς διάρκειας τη χρονιά που πέρασε, κι έναν στολίσκο υπό την ναυαρχίδα Moskva, να βρίσκεται τούτο το διάστημα στα νερά της Μεσογείου. Σύμφωνα με εκτενή απολογισμό, των επιχειρησιακού και στρατηγικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων του Στόλου κατά τη συνεδρίαση του αρμόδιου στρατιωτικού συμβουλίου στη Σεβαστούπολη, «οι κύριες και μικρότερες μονάδες επιφανείας επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στη Μεσόγειο, αποκαθιστώντας επί της ουσίας τη μόνιμη παρουσία του Στόλου στην περιοχή».


Τη συνεδρίαση άνοιξε ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υποναύαρχος Αλεξάντρ Φεντότενκοφ, ενώ ο διοικητής της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης του Στόλου της Μ.Θάλασσας, πλοίαρχος Αλεξάντρ Τσεσνοκόφ, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Στόλου πραγματοποίησαν 6 εκστρατείες μακράς διάρκειας, μία εκ των οποίων ήταν σε σύνθεση ενισχυμένης ναυτικής μοίρας.

Οι δραστηριότητες του Στόλου στη Μεσόγειο

Το υποβρύχιο Alrosa, ολοκληρώνοντας την προγραμματισμένη επισκευή του στις εγκαταστάσεις του Στόλου της Βαλτικής, έπλευσε χωρίς προβλήματα από την Κροστάνδη στη Σεβαστούπολη. Το μεγάλο μεταγωγικό-αποβατικό πλοίο Caesar Kunikov εκπροσώπησε τον Στόλο στην ιταλική πόλη Μεσίνα, όπου στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για του Ρώσους ναυτικούς που είχαν σπεύσει σε βοήθεια των κατοίκων της Σικελίας, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό του 1908, ενώ το έτερο μεγάλο αποβατικό Novocherkassk επισκέφθηκε για ανεφοδιασμό λιμάνια της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.

Στο υδρογραφικό σκάφος Donuzlav ανατέθηκε η συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Υδρογραφική Διάσκεψη στο Μονακό. Δυο φορές τα πλοία του Στόλου της Μ.Θάλασσας συμμετείχαν στις δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των ναυτικών δυνάμεων των χωρών της Μ.Θάλασσας Blexifor. Μοίρα από πλοία του Στόλου πήρε μέρος στη διμερή ρωσο-ιταλική ναυτική άσκηση Ioniex-2012, ενώ πραγματοποιήθηκαν οι διμερείς ρωσο-ουκρανικές ναυτικές ασκήσεις Farvater Mira-2012. Προς το παρόν, ένας στολίσκος του οποίου ηγείται η ναυαρχίδα του Στόλου καταδρομικό Moskva, επιχειρεί στα νερά της Μεσογείου.

300 και πλέον ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας

Τα πλοία και οι επάκτιες στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν μέσα στη χρονιά περισσότερες από 300 ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, πραγματοποίησαν δύο βολές με πυραύλους Κρουζ και περισσότερες από 30 με αντιαεροπορικούς πυραύλους. Το πυροβολικό πραγματοποίησε 170 βολές, τα πλοία εκτέλεσαν περισσότερες από 60 εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και 6 εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Τα κυριότερα συμπεράσματα για το βαθμό ετοιμότητας του Στόλου της Μ.Θάλασσας κατέθεσε ο υποναύαρχος Αλεξάντρ Φεντότενκοφ, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε το προσωπικό του Στόλου, για το έργο που πραγματοποίησε τη χρονιά που πέρασε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαχητική ετοιμότητα του Στόλου, θα διατηρηθεί σε ανάλογο επίπεδο και στο μέλλον. 

http://rbth.gr/articles/2012/12/05/o_stolo_ti_mayri_thalassa_sti_mesogeio_18565.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου